Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Május 06. 12:03, hétfő

Az orgona

Az orgona

Az orgona gyógyít is, nem csak gyönyörködtet

Latin neve: Syringa vulgaris

Ismert gyógyhatásai:
A virágokat egykor lázcsillapítóként alkalmazták. A források szerint csak a fehérvirágú orgona gyógyhatású.

Megfázás ellen: orgonalevél
A tinktúra elkészítéséhez 2 evőkanál felaprított levelet öntsünk le 250 ml forró vízzel, forrásig hevítjük, levesszük a tűzről, és meleg helyen állni hagyjuk 2-3 órán keresztül, azután leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4x1 teáskanálnyit kell fogyasztani evés előtt. A kúra 3-5 napig tart. Erős köhögés esetén vagy meg lehet hosszabbítani a tinktúra fogyasztását, vagy rövid szünet után meg kell ismételni. Ugyanígy lehet használni a vodka alapú tinktúrát, melyet 1:20 arányban kell elkészíteni, és naponta 3-4-szer 15-20 cseppet kell fogyasztani belőle evés előtt.
Két-három nap elég ahhoz, hogy kigyógyuljunk a megfázásból.
Az orgona levele jó lázcsillapító és izzasztószer. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen az izzadtsággal együtt a szervezetből távoznak a mérgező anyagok, a betegségek okozói.

Tavaszi tisztítókúra mellé:
Feltétlenül készítsünk olyan tinktúrát, amely gyengébb a megfázás, influenza ellen használtnál: 2 evőkanál levélhez 1 l forró vizet használjunk, és termoszba öntve ezzel menjünk szaunázni. Annyira erős lesz az izzadás, hogy utána valósággal újjászületünk. Közben csak tiszta vizet vagy felére hígított friss gyümölcslevet igyunk. Ha havonta egyszer ilyen módon szaunázunk, szervezetünk gyorsan kitisztul.

Sebekre, ütődésekre, ízületi fájdalmakra:
Amint kivirágzik az orgona, két szert lehet készíteni az ízületek, sebek és ütődések (zúzódások) kezelésére: tinktúrát és a kenőcsöt. Köszvény, meszesedés, ízületi gyulladás esetében mindkettő kiegészítheti vagy kiválthatja a gyári kenőcsöket és erős hatású tablettákat.
Az orgona virágát lazán (szellősen) szórjuk színültig egy fél literes üvegbe, öntsünk rá vodkát, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, szobahőmérsékleten, majd szűrjük le. Fogyasszuk naponta 3x30 cseppet, étkezés előtt, három hónapon keresztül.

Ízületi dunsztkötéshez:
Ehhez 1/3 pohárnyi tinktúrát hígítsunk fel felesben vízzel, nedvesítsünk be vele egy fáslit, helyezzük a fájós részre, majd fedjük be nylonnal és meleg kötéssel. Az ilyen dunsztkötés reuma, valamint sebek és ütődések (zúzódások) esetében megszünteti a fájdalmat.

Fájdalomcsillapító kenőcs:
Lehet fehér, lehet lila orgonavirágból készíteni fájdalomcsillapító kenőcsöt, nagyon jó hatású reumatikus gyulladás esetében, az ízületekbe dörzsölve. Ehhez 2 evőkanál aprított virágot alaposan dörzsöljünk el 2 evőkanál friss vajjal, és hűtőszekrényben tároljuk, de csak maximum egy hónapig.

Pattanásokra:
Van, aki a hígított tinktúrát arcápoló víz helyett használja: amint megjelenik egy pattanás, elalvás előtt rögtön bekeni vele az arcát. Próbáljuk ki!

Frissítő orgonaszörp:

Hozzávalók:
1 csésze (2dl)
orgonavirág
cukor
víz
1db citrom leve

Elkészítés:
A virágokat leszemezzük, vigyázva, hogy ne kerüljön bele a zöld része. A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a virágot, és együtt még 1-2 percig forraljuk. Lehúzzuk a tűzről és belecsavarjuk a citrom levét. Ezután leszűrjük, majd hagyjuk, hogy az üvegbe kihűlni, valamint fogyasztásig hűtőbe tároljuk. Vízzel hígítva fogyasszuk!
Vigyázat! Ha az orgona a pohárban sokat ázik, keserű íze lesz italunknak!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.