Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Egészséges táplálkozás

2014. Március 06. 15:35, csütörtök

Az ananász

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.

Latin neve: Ananas comosus

20-25 éve még jobbára csak konzervdobozokba bújtatva, szirupos kockaként, esetleg szabályos karikaként ismerkedtünk az ananász gyümölccsel idehaza. Aztán egyszer csak megjelentek a nagyobb élelmiszer áruházak, multik polcain a kisebb-nagyobb, hatalmas toboz formájú friss egzotikus gyümölcsök.
Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is, sőt egyes indián törzsek szerint még a férfiasságra is kedvező hatást gyakorol.
Nem véletlenül ajánlják az ananász fogyasztását a népszerű tisztító kúrákhoz és diéta esetén.
A felesleges kilókkal vívott küzdelemben szép eredményeket lehet elérni, ha 2 hétig napi 10-15 dkg friss ananászt fogyasztunk természetesen kalóriaszegény étrend mellett és sok mozgással, folyadékfogyasztással kiegészítve.
Az ananász csodagyümölcs mivolta annak köszönhető, hogy a számos benne található vitamin, valamint rendkívül magas rosttartalom mellett egy különleges fehérjebontó enzimkeveréket, a bromelin (vagy bromelai) tartalmaz. Ezt az enzimet már 1957 óta használják orvosi célokra.
Senki se alapozza a fogyókúráját arra, hogy ha ananászt falatozik, akkor hipp-hopp leolvadnak róla a kilók, ugyanis tudományos cikkek bizonyítják, hogy bár az ananász természetes formájában tartalmazza a bromelint, a gyors zsírégetéshez lényegesen nagyobb koncentrációban szükséges a szervezet számára, mint amekkorában a gyümölcshús tartalmazza.
Természetesen, mint minden gyümölcs, frissen a legfinomabb. Az ananász leve pedig igazi vitalizáló és tisztító ital.

Gyógyításban
A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe.
A bromelin mellett ugyanis kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, folsavat, mangánt éppúgy nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint A-, B- és C- és E-vitaminokat. Már 30 dkg friss ananász fedezi a 2000 KCal-ás étrend melletti napi C-vitamin-szükségletet! Az emberi szervezet számára kitűnően hasznosítható, egészséges összetevők mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rendkívül magas rosttartalma igen jótékony hatást gyakorol az emésztőszervrendszerre.
Különlegesen ízletes aromái és illata olyannyira ellenállhatatlanná teszik, hogy a legkevésbé sem okoz nehézséget időnként ananászkúrára fogni magunkat! Valódi egészségkoncentrátum, hisz immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként is bizonyítottan hatékony.
Tény azonban, hogy a bromelin teljes mértékben, a vitaminok pedig jórészt elvesznek a konzerválás, hőkezelés során, ezért aki élvezni akarja valamennyi jótékony tulajdonságát, érdemes friss gyümölcsöt fogyasztania.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Február 07. 12:41, péntek | Egészséges táplálkozás

A csicsóka

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Cukorbetegek számára ideális táplálék.