Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Egészséges táplálkozás

2014. Április 17. 14:16, csütörtök

A kókuszdió

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

Latin neve: Cocus

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.
A kókusz nevét onnan kapta, hogy dió lévén, van három csíranyílása, amelyek pontoknak látszanak. Ezeket a pontokat a spanyol ill. portugál felfedezők vigyorgó fejnek, majomarcnak, kísértetnek nézték, amit a "coco" szóval írtak le. A csíranyílásoknál a kókuszdió könnyen kilyukasztható, és ezen keresztül kifolyathatjuk a nagyon értékes kókuszvizet. Vigyázat a kókuszvíz nem azonos a kókusztejjel. Utóbbit a friss kókuszreszelék forró vízzel való összekeverésével készítenek. A kókuszdió belső húsához úgy juthatunk a legkönnyebben, ha kezünkbe tartva egy kalapács élével a dió felső harmadát, nem túl nagy, de alaposs ütésekkel körberepesztjük. Így szép és szabályos módon tudjuk elválasztani a dió tetejét, hasonlóan ahhoz, mint amikor lágy tojás felső részét csapjuk le a késsel.

Rehidratáló hatású
Ha a szervezet túl sok vizet vesztett akár sportolás, akár valamilyen betegség, vagy csak egyszerűen szomjazás következtében, akkor rehidratálásra van szükségünk. A rehidratáció oldatnak nemcsak vizet, hanem megfelelő mennyiségű ásványi anyagot is kell tartalmaznia annak érdekében, hogy ne csak a vízpótlást biztosítsa, hanem a pótolja az elveszett sókat is. Általában mesterséges oldatokat készítenek erre a célra, pedig a kókuszvíz természetes megoldást kínál. Kimutatták, hogy nagy sportteljesítmények után a kókuszvíz fogyasztása helyreállítja a só- és vízháztartást, és lényegében olyan hatása van, mint az ún. fiziológiás sóoldatnak, azzal a különbséggel, hogy nemcsak nátriumot, de káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Tisztaságára és minőségére az is jellemző, hogy azokon a trópusi területeken, ahol baleset vagy más életveszélyes állapot esetén nincs közelben a kórház, akár a kókuszvíz intravénás beadásával is lehet próbálkozni, mert a betegeknek ezáltal jó esélyük van a túlélésre. Az is kiderült, hogy enyhe hasmenésben gyerekeknél otthon is alkalmas a folyadék, só és ásványianyag pótlására. Viszont súlyos hasmenés, esetleg veseelégtelenség esetén egyáltalán nem alkalmazható.

Vércukorszintre gyakorolt hatás
A cukorbetegségben szenvedők számára nehézséget jelent, hogy a fehérlisztből készült ételek jelentős mértékben emelik a vércukorszintet, így ezekből csak minimális mennyiséget fogyaszthatnak. A kókuszból lisztpótló terméket, ún. kókuszlisztet lehet készíteni, melynek a vércukoremelő képessége messze elmarad a fehér kenyértől, és nagyságrendileg megegyezik a teljes őrlésű gabonából készült kenyérével. Az egyetlen hátránya a kókuszlisztnek, hogy magas a zsírtartalma, melyet az előállítás során drasztikusan csökkenteni kell.

Kókuszzsír
A kókuszdió telített, vagyis az állati zsírokkal megegyező szerkezetű zsiradékokat tartalmaz. A telített zsírok felelősek elsősorban az érfal károsodását előidéző folyamatok beindulásáért. Kimutatták, hogy a kókuszdió fogyasztása emeli a vérben a lipidek és a koleszterin szintjét, köztük a rossz koleszterinét is. Ugyanakkor ez nem egyértelműen káros, mivel egyes adatok szerint India bizonyos részein, ahol nagyon sok kókuszdiót fogyasztanak, a kókuszfogyasztóknál nem gyakoribb a szív és érrendszeri betegségek a kókusztól tartózkodókhoz képest. Emellett a kókuszzsír tartalmaz olyan komponenseket is, melyek változatlan formában szívódnak fel, ezáltal gyors energiaforrásként szolgálnak. Ezt jól ki lehet használni a csecsemőknek szánt ételekben vagy speciális diéták részeként. Bizonyított tény az is, hogy a kókuszzsír 4 hetes fogyasztása csökkenti a koleszterin termelődést, míg ugyanez pl. a vajról nem mondható el. Mindezek alapján megállapítható, hogy bár a kókuszzsír nem nevezhető egészségesnek, mégis sokkal kevésbé ártalmas, mint az állati zsiradékok. Éppen ezért nagy valószínűséggel mértékletes fogyasztása nem jelent veszélyt az egészségre, sőt, egyes esetekben kifejezetten előnyös lehet.

Gyógyászatban való felhasználása
A népgyógyászatban a kókuszdiót a trópusi tapasztalatok alapján számos betegségre alkalmazzák. A kókuszvizet fejfájásra, lázcsillapításra, gyomorégésre, szíverősítőnek, illetve terhesség alatti erősítőnek fogyasztják. A dió fehér húsát pedig fertőzések esetén adják.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.

2014. Február 07. 12:41, péntek | Egészséges táplálkozás

A csicsóka

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Cukorbetegek számára ideális táplálék.