Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Május 21. 09:13, kedd

Az eper

Az eper

Nem csoda, ha az epret, természetes szív alakja és mély piros színe miatt gyakran hozzák összefüggésbe a szívügyekkel

Latin neve: Fragaria ananassa

A sokak által kedvelt szív alakú korai gyümölcsünk a rózsafélék családjába tartozik. Vadon élő rokona a szamóca erdőkben, tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Érdemes megemlíteni, hogy a szamócának még a leveleit is felhasználják gyógynövényként, teának, teakeverékhez egyaránt, sőt méregtelenítőként is használható.
Érése idején könnyen elérhető a lakosság számára, mert termesztése nagyban is történik. Fontos, hogy csak a szezonjában vásároljuk, ugyanis akkor kisebb az esélye, hogy kemikáliával kezelt gyümölcs kerüljön a tányérunkra. Az érési idény alatt a szamóca vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a földieperé, bár a szamóca kevésbé tetszetős.
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezzel ellenállóvá válunk a meghűléses és más betegségekkel szemben. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. A földieper tulajdonságai között meg kell említeni, hogy jótékony hatással van a zúzódásokra, valamint kiválóan használható fogtisztításra, fogápolásra. (Nyomkodjuk szét a földiepret, majd mártsuk bele a fogkefét, s ezzel a masszával dörzsöljük át a fogakat. Fényesek és fehérek lesznek az epertől.) A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a napégetett bőrt is hűsíti, gyógyítja.
A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az ízületi gyulladás, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre. A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható. Díszítésnek, de önálló ételnek is kifogástalan, íze javítja a gyümölcssalátát. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszertől.

Az eper a legkorábban érő gyümölcseink közé tartozik.
Nem csoda, ha az epret, természetes szív alakja és mély piros színe miatt gyakran hozzák összefüggésbe a szívügyekkel. Talán nem sokan tudják, hogy Vénuszt, a szerelem istennőjét szimbolizálja, és afrodiziákumként tartják számon. A legenda szerint, ha elfelezünk valakivel egy epret, az illető a vonzalmunk tárgyává fog válni.

Eper szív- és érrendszeri hatásai

Noha senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mekkora mennyiségű eper vezet az ideális kapcsolathoz, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a gyümölcs jelentős szerepet játszik szívünk egészségének megőrzésében. A Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint azoknak a résztvevőknek, akik a legtöbb epret fogyasztották a kísérlet során, volt a legalacsonyabb koleszterinszintjük valamint a vérvizsgálat lényegesen kevesebb C-reaktív fehérjét mutatott ki, ami a szervezet gyulladásos elváltozásainak mértékét jelzi. Egy másik kutatás fényt derített a tényre, hogy a rendszeres eperfogyasztók vérnyomása alacsonyabb, mint azoknak, akik száműzték a gyümölcsöt az étrendjükből. Ráadásul az eper rendkívül jó kálium-forrás, ami segít szabályozni a szervezet elektrolit szintjét, csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A gyümölcs folsav, vas illetve C-vitamin tartalma szintén hozzájárul szívünk megóvásához.

Eper az agyat is fiatalon tartja

Az egészséges szív egészséges agyat eredményez, hiszen az agysejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a szív- és érrendszer által szállított tápanyagok. Az eperben lévő számtalan tápanyag védelmet nyújt az oxidatív károsodás ellen, ami rontja az agyi funkciót. Egy az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint az eper segít megelőzni az öregedéssel járó mozgási és értelmi képességek csökkenését.

Az eper szerepe a rák és a gyulladások megelőzésében

Az eddigiekben említett tápanyagok az epret hatékony rák elleni harcossá is teszik. Az antocianinok, a színanyagok, amik a gyümölcs jellegzetes bíbor árnyalatát adják, erőteljes antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabadgyökök által okozott károktól, ezáltal csökkentve a rák kialakulásának kockázatát. Az eper antioxidáns tartalma alapján harmadik helyezett lett a gyümölcsök rangsorában ezer étel közül, az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint. Egy az idősek körében végzett kutatás kimutatta, hogy az epret gyakran fogyasztóknál háromszor kisebb a rák kialakulásának esélye, mint az epret nem evő társaiknál.
Az antocianinok gyulladás gátló tulajdonságaikról is ismertek. Működésük nagyon hasonló az erre a célra gyártott gyógyszerekéhez, blokkolják a COX (ciklooxigenáz) enzimek aktivitását. Azonban az epernek, ellentétben ezekkel a készítményekkel, nincsenek káros mellékhatásai. Ez ideális választássá teszi azok számára, akik reumatikus ízületi gyulladásban és kapcsolódó betegségekben szenvednek.

Eper, mint szépség-elixír

Egészségünkre gyakorolt számtalan pozitív hatása mellet segíthet szépségünk megőrzésében is. Egy csészényi szeletelt eper annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár narancslé, és ez a vitamin elengedhetetlen kellék ahhoz, hogy fenntartsuk bőrünk kötőszövetének feszességét. Más szavakkal, az eper segít, hogy bőrünk telt és egészséges maradjon, valamint távol tartja a ráncokat. Talán ezért lehet, hogy Madame Tallien, a napóleoni Párizs társasági életének vezető személyisége, ragaszkodott ahhoz, hogy megmártózzon 10 kilogrammnyi eperpép levében.
Az eperpép 5 percig a fogakon hagyva fogfehérítő hatású. Ugyanilyen hatást fejt ki a bőrön is, vagyis világosítja az arcbőrt.

Ezernyi előnye után nem csoda, hogy még a pezsgőspohár alján vagy koktélként fogyasztva is kifejti jótékony hatását. Sőt, kutatók kiderítették, hogy az alkohol 30 százalékkal fokozza az eper természetes antioxidáns kapacitását és növeli az erejét a szabadgyökök elleni harcban. Miért nem mondunk mindjárt pohárköszöntőt az eperre és az egészségünkre?

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.