Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Augusztus 01. 15:35, csütörtök

A görögdinnye

A görögdinnye

Szervezetünk méregtelenítésére a legkiválóbb választás, mindemellett kiváló C-vitamin forrás, és a fogyókúrában is jelentős szerepet játszhat.

Latin neve: Citrullus lanatus

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít. A gyümölcs 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és növeli a koncentrálóképességet. B6-vitamin tartalma segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.
A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agyműködést és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotin tartalma rákmegelőző hatású.
Ásványi anyagok tárháza, aktiválja a szexuális hormonokat, fokozza a libidót: az idegsejtek működéséhez és a szexualitás zavartalanságához szükséges mangánt tartalmaz. A görögdinnyében a vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható.

A gyümölcsöt – a szokással ellentétben – étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést. A dinnyét sokféleképpen feldolgozhatjuk: húsát apró kockákra vágva és tálba téve salátaként tálalhatjuk, ízesítéséhez friss mentát ajánlunk, más gyümölcsökkel is jól összeillik, vegyes gyümölcssalátának. A görögdinnyének még a magja is felhasználható: megpirítva ízletes rágcsálnivaló.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.