Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Egészséges táplálkozás

2014. Január 09. 14:48, csütörtök

A bodza

A bodza

Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el.

Latin neve: Sambucus nigra

Mérgező, vagy ehető bodza?
A mérgező és az ehető bodzát a következőképpen különböztetjük meg. Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.
A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el, és a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.

Tehát a legalapvetőbb különbség, hogy a mérgező bodzának (gyalogbodza) felfelé áll a termése, az ehetőnek (fekete bodza) lefelé csüngő.

A fekete bodza felhasználása:
Régen a szegény ember patikájának hívták, használták székrekedésre, szemgyulladásra, vértisztításra, fájdalomcsillapításra, hánytatásra, vizelethajtásra, de köptető és hámosító is.
A bogyókból készített bodzabor, bodzaszörpöt készítenek, de palacsinta tésztába mártva sült bodzavirág is készíthető belőle. A bodzabogyóból szederrel és almával keverve lekvár főzhető.
Ezen kívül még egy csomó dologra lehet használni a bodzát. Készíthető belőle szerszámnyél, fúvós hangszer. Régen ebből készült a kovácsok fújtatója, és a halászok hálóvarró tűje is.
Régen nagyon fontos festő növény volt, amit manapság is érdemes kipróbálni: különböző adalékokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festéket készítettek.

Minden része hasznosítható!
A növény egyik gyógyhatású része a virágzat, amely elsősorban flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, nagyon kevés ciánglikozidot tartalmaz. A bodza friss terméseiben szerves savak mellett cukrok és C-vitamin is van. A virágzat sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital készíthető. A termése gyümölcssavakat, vitaminokat, cseranyagot, antocián-festékeket tartalmaz. A bogyókból lé, szörp, kiváló lekvár készíthető, izzasztásra, vizelethajtásra, székrekedés ellen jól használható, de a bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazás is.
A bodzacserje levele cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, lázcsillapítónak használják, koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.