Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 18. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Visszatért a Pokol kapujából, és élményeit megosztotta félegyházi közönségével

Visszatért a Pokol kapujából, és élményeit megosztotta félegyházi közönségével

Dr. Szilassi Péter a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense már nem először járt városunkban, hogy beszámoljon nem mindennapi túráiról.

Ezúttal február 15-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Etiópiáról tartott előadást a Földrajzi szabadegyetem előadássorozatának keretében. Mint ahogy azt Bense Zoltán hegymászótól az előadás felvezetéseként megtudtuk, dr. Szilassi Péter elsőként számolt be arról az emléktúráról, amikor gyertyagyújtással és emléktábla elhelyezésével tisztelegtek Szabad Gábor és Fábián Tamás társaik emléke előtt, akik hat évvel ezelőtt egy tragikus eseményben életüket vesztették a Pokol Kapujaként elhíresült Erta Ale vulkán tűzhányónál.

- Világörökségi helyszínek, ősi Etióp keresztény emlékek, különleges állatvilág és páratlan természeti adottságok jellemzik e vidéket. Az Etióp Magasföld leglátványosabb része a Simien-hegység, ahol az évezredek alatt az erózió elképesztő formákat hozott létre. A hegység négyezres magassága után következett a Danakil-mélyföld, mely 130 m-re a tengerszint alatt terpeszkedik a kontinens legmélyebben fekvő területén. A túra utolsó egyik leglátványosabb és egyben lelkileg legmegterhelőbb állomása az Erta Ale vulkán volt, ahol a 6 évvel ezelőtti tragikus események történtek. A tűzhányónál gyertyát gyújtottak és elhelyeztek egy emléktáblát társaik tiszteletére – mondta felvezetőként Bense Zoltán földrajztanár és hegymászó a túra beszámolója előtt.

Dr. Szilassi Péter előadásában megosztotta a népes számban megjelent érdeklődőkkel a túrán készült filmeket és fotókat, melyet szórakoztató és szemléltető magyarázatával színesített. A négy fős expedíció (dr. Szilassi Péter mellett Bodor Tibor – szolnoki Verseghy Gimnázium földrajztanára, Gruber László – a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium földrajztanára, Novák-Kovács Zsolt – a sárbogárdi Petőfi gimnázium földrajztanára) egészen külön világba csöppent túrája során. Szinte nincs is olyan közös momentum, mely az európai kultúrával egyeztethető lenne. Csak ízelítőül: 13 hónap egy év, a reggel 6 óra az 0 óra náluk, de járhat az ember 4000 m felett mínuszokban néhány nappal később -130 m-en a +40 fokos melegben. Egyszerre van jelen a trópusi esőerdő és a teljesen kopár kietlen sivatag. Mindez nem csak természeti oldalon, hanem kulturálisan is elmondható.

Az izgalmas és érdekfeszítő előadáson a képekkel és video bejátszásokkal illusztrált beszámoló szó szerint lenyűgözte a megjelenteket. Dr. Szilassi Péter könnyed előadásmódja és átéléssel elmondott túrabeszámolója pedig olyan fűszerezést adott az estének, ami páratlan élményt nyújtott mindenkinek kortól és nemtől függetlenül.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).