Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 09. 09:58, szombat | Helyi
Forrás: BAON

Nehéz, de nagyon termékeny időszak előtt áll Félegyháza

Nehéz, de nagyon termékeny időszak előtt áll Félegyháza

Idén lezárul egy választási ciklus, öt év után ősszel újra polgármestert és képviselőket választunk.

A BAON internetes hírportál riportere Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel a választókerület és annak legnagyobb települése, Kiskunfélegyháza eredményei­ről és kilátásairól beszélgetett.

– Hogyan értékeli a választókerület 2014–2019-es ciklusát?
– Úgy gondolom, hogy eredményekben és fejlesztésekben gazdag időszakot hagyunk magunk mögött. Öt év alatt 25 milliárd forint érkezett fejlesztésekre. Az együttműködésnek és a közös gondolkodásnak köszönhetően a kormány döntése alapján megvalósulhat Kunszállás több évtizedes vágya, az M5-ös autópálya új lehajtója, és Bugachoz kötődik Bács-Kiskun megye kiemelt turisztikai fejlesztése. Az Aranymonostor-projekt első ütemére egymilliárd forintot nyert a település. Fülöpjakabon 450 millió forint értékben inkubátorház épül, míg Szankon 250 millió forintos beruházás keretében agrárlogisztikai központ. Izsákon 4,6 milliárd forintból új iskola épült, Kiskunfélegyházán pedig – túl a megszámlálhatatlanul sok beruházáson – új fejezetet nyitott a város életében a sportcsarnok 2 milliárd forint értékű kiváltása.

– Többéves előkészítés, kitartó egyeztetés és lobbizás eredményeként zárult le végül a város fejlődésének lendületét hosszú időn át fékező ügy.
– A sportcsarnok törlesztésével napi egymillió forint fizetési kötelezettséget jelentő tehertől mentesült a város, amit 2022. szeptember 30-áig kellett volna fizetni. Ennek az elérése és a számos megvalósított, illetve tervben vagy folyamatban lévő beruházás is szép példája annak, hogyan állhat fejlődési pályára egy település, ha a városvezetés képes egységet teremteni. Amikor az erőforrások egy irányba hatnak és nem szétaprózódnak, megsokszorozódik az erejük. A felszabadult forrásokat pedig példaértékűen használta fel a város.

– Mennyire kíséri figyelemmel a fejlesztésekkel összefüggő tervezési, szervezési folyamatokat?
– Javában tart az éves költségvetés előkészítése, amelynek részleteit megosztotta velem a városvezetés. Ezek alapján ki merem jelenteni, hogy ami 2019-ben ebben a városban történik, az kiemelt helyet kap majd Kiskunfélegyháza történelemkönyvében. Egy nehéz, de nagyon termékeny időszak előtt áll Kiskunfélegyháza: 2019-ben a település 40 pontján történik valamilyen felújítási, építési munka, ami gyakorlatilag újrafesti a város arculatát. Elindult például a 2 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló Zöld város program, és ezzel párhuzamosan több városrész – a Kossuthváros, a Petőfi-­lakótelep, a Bankfalu – közterületei is megújulnak a különböző, sikeresen elnyert pályázatoknak köszönhetően. Már zajlik a város történetének legnagyobb önerős beruházása, az új egészségügyi központ építése a régi SZTK helyén. Örömömre szolgál, hogy országgyűlési képviselőként támogatni tudom ezeket a nagyszabású terveket, a kormányzat és a minisztériumok támogatásának elősegítésével részese lehetek annak az összefogásnak, ami Félegyházát jellemzi. Ez a nyugodt, magabiztos és felfelé ívelő városfejlesztés a civil szervezetek, egyházak, városszépítő körök, egyesületek, önkormányzat együttműködésére épül, aminek megteremtésében meghatározó szerepe van Csányi József polgármester kiegyenlítő személyiségének. Bízom benne, hogy az önkormányzati választások után még tovább lehet fokozni a megkezdett lendületet ezzel a kiváló csapattal, amihez a városvezetőknek kitartást és lendületet, a város lakóinak pedig az építkezések okozta átmeneti kellemetlenségek elviseléséhez türelmet kívánok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.