Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Január 17. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Minden, ami kertészet és gazdálkodás

Minden, ami kertészet és gazdálkodás

A Haleszi Gazdakör közösségi Gazdaköri esték néven egy előadássorozatot indított el januárban, melynek első előadására január 14-én (csütörtökön) került sor.

Ezt követően a hónap minden csütörtökjén 17 órai kezdettel várják a gazdatársakat a Haleszi Gazdakör Közösségi Házába. Az előadássorozaton olyan hasznos információkhoz juthatnak az érdeklődők, amely a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen, pl. jogszabályi változások, tápanyag utánpótlás, növényvédelem, vetőmagok, termékkereskedelem, biztosítás, bank stb.). A teljes vertikum felölelése a cél, tehát mindenből – ami a termeléshez szükséges - kapjon egy kis ízelítőt a résztvevő. Két meghatározó irányvonal mellett haladnak az előadások, egyrészt a multinacionális cégek képviselő tartanak előadást, melyek a vetőmag ill. termény forgalmazásával foglalkoznak, a másrészről pedig a szakmájuk mesterei tartanak ismertetőt például a jogszabályok változásaival kapcsolatosan.

Az előadássorozat idejét tekintve a tél végi időpont rendkívül kedvező, mert ilyenkor kevesebb munka van a kertekben, így az érdekeltek nagyobb számban tudnak megjelenni. Az első előadáson megjelentek létszámát látva elmondható, hogy a gazdák kíváncsiak az újdonságokra és rászánják az időt a hasznos információk megismerésére. Természetesen az előadások ingyenesek, sőt az estéken megjelenő cégek képviselői vendégül is látják a hallgatóságot szendviccsel, üdítővel és különféle ropogtatni valókkal – tudtuk meg Rádi Andrástól, a Haleszi Gazdakör vezetőjétől.

A Gazdaköri esték előadássorozat megnyitásának feladata Ván Jenőnek a Nagyszőlő-úti Gazdakör vezetőjének jutott osztályrészéül. Mint külterületi képviselőt, örömmel töltötte el, hogy a körzetében aktív munka folyik a civil szervezetek révén. A két gazdakör szakosodása tekintetében elmondta, hogy a Haleszi Gazdakör a szántóföldi növénytermesztés technológiájával és a növényvédelemmel kapcsolatos témákkal foglalkozik gyakorlott előadók felvonultatásával, míg a Nagyszőlő-úti Gazdakör inkább kertészeti témakörökben fog hasznos információkkal szolgálni.

Beszédében elmondta azt is, hogy nem csak a Gazdaköri estékhez hasonló előadások tekintetében fog össze a két gazdakör, kiegészülve a Selymesért Alapítvánnyal, hanem különböző programokat és szórakozási lehetőségeket is tartanak az érdeklődők számára. Ilyen volt például nyár végén a kenyérszentelés, ill. a nemrégiben megrendezésre kerülő betlehemes játékok és hamarosan a kézi aratóversenyre is szeretettel várnak mindenkit. Az utóbbi július 16-án lesz, amikor is jászsági, vajdasági és nagykunsági településekről is várnak vendégeket.
A megnyitó gondolatok után a képviselő átadta a szót az előadóknak. Ezúttal Hámos András a Bayer CropScience képviseletében, Szabó István, Kovács Alajos és Kovács Imre tartottak érdekes előadást a nagy számban megjelent hallgatóságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.