Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Március 29. 13:08, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Megszüntetni könnyebb volt a félegyházi szülészetet, mint újra beindítani

Megszüntetni könnyebb volt a félegyházi szülészetet, mint újra beindítani

Az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője Balla László, városunk alpolgármestere lakossági fórumot tartott március 28-án a Bajcsy Iskolában, melynek legfőbb témája Kiskunfélegyháza egészségügyi helyzete volt.

A lehető legpontosabb tájékoztatás érdekében az önkormányzati képviselő meghívta Csányi József polgármester mellett Dr. Körtvélyessy András kórházigazgatót is. Emellett dietetikus segített az egészséges táplálkozás elsajátításában, valamint vérnyomás- és vércukorszint mérést, szemészeti szűrővizsgálatot vehettek igénybe a megjelentek.

A fórumon megtudhatták az érdeklődők, hogy a kórház új szárnyának februári átadását követően milyen lehetőségek nyílnak a lakosok számára és konkrétan milyen vizsgálatok azok, melyekért ezentúl már nem kell Kecskemétre ill. Szegedre utazni, mert helyben is elvégzik. Ezen kívül a kórház igazgató eloszlatott mindenféle városi körökben keringő téves információt, többek között azt is, hogy használt gépek kerültek volna az újonnan megnyílt szárnyba. Mind Balla László alpolgármester, mind Körtvélyessy András kórházigazgató kihangsúlyozta, hogy minden vásárolt készülék újan került beüzemelésre, valamint az igazgató konkrétan említette az egyes gépeket is, melyek az utóbbi időben kerültek beszerzésre.

Csányi József polgármester arról számolt be, hogy miután a KÉSZ Aréna költségeinek terhétől megszabadult a város, így az önkormányzat még nagyobb erőbedobással tud támogatni mindenféle egészségügyi ellátás fejlesztésre irányuló törekvést. Így a volt SZTK épülete is visszanyerheti funkcióját.

A tájékoztató beszámolókat követően a megjelent lakosság feltehette kérdéseit az előadóknak. Így merült fel a szülészet visszaállításának esetleges lehetősége is a kiskunfélegyházi kórházban.

Dr. Körtvélyessy András igazgató mellett megszólalt a városunkban közismert Dr. Farmasi Sándor szülész-nőgyógyász is. Válaszukból egyértelműen kitűnt, hogy Félegyházán a szülészet megszüntetése egy tollvonással megtörtént, de a visszaállításához minden pénz kevés lenne. S ha még a pénz nem is okozna gondot, akkor is ott a kérdés, hogy ki tudná elvégezni az érdemi munkát a szülészeten? Minimum 3 altatóorvos szükséges és szülész orvosból is legalább ennyi, valamint egy olyan stabil asszisztens csapat, akiket ha kell éjszaka is tudnak mozgósítani. A szülés ugyanis nem egy beütemezett műtét, ami időpontra történik. Ha éjszaka lép fel komplikáció, akkor azt azonnal meg kell oldani. Arra pedig nincs mód, hogy egy szülésnél esetlegesen fellépő probléma következtében a kismamát mentőautóval Kecskemétre vagy Szentesre átszállítsák, mert rögtön kell cselekedni mind az édesanya, mind pedig az újszülött egészségét szem előtt tartva.

Ezen kívül pedig további vonzata is van a szülészet visszaállításának, ez pedig az, hogy még három osztályt kellene újraindítani - újszülött osztály, gyermekosztály és belgyógyászat – mondta Dr. Farmasi Sándor. S ha még minden feltételt sikerülne is „elővarázsolni”, akkor is ott az újabb probléma: egyre kevesebb gyermeket vállalnak a fiatalok. A szülések száma rohamosan csökken, mely nemcsak a mi régiónkra jellemző, hanem általánosságban elmondható. A fenti osztályok helyreállítását követően képtelenség lenne olyan kapacitással üzemeltetni azokat, ami nem járna óriási deficittel.

A kérdésre adott válasz tehát egyértelmű volt, és – igaz fájó szívvel de – mindenki elfogadta, sőt megtapsolták a reális helyzetet felvázoló szülész-nőgyógyászt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.