Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 16. 18:09, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Korondi mesterek teszik rendbe a székelykaput

Korondi mesterek teszik rendbe a székelykaput

Hétfőn kezdődött meg a Kálvária bejáratánál álló székelykapu felújítása. A munkát korondi mesterek végzik el a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet munkatársainak segítségével.

Hétfőn kezdődött meg a Kálvária bejáratánál álló székelykapu felújítása. A munkát korondi mesterek végzik el a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet munkatársainak segítségével. Elsőként homokfúvó segítségével letisztítják a fafelületet, majd kicserélik a sérült alkatrészeket, kazettákat, újrafaragják a mintákat.
Mint arról már korábban beszámoltunk Korond közössége, barátságát bizonyítva, maradandó ajándékkal kedveskedett tizenkét esztendővel ezelőtt városunknak. A míves székelykaput, amelyet Sófalvi András és fia faragott, a Kálvária bejáratánál állították fel. Hozzá az anyagot a Korond környéki erdők, és a Hargita adta. A Sóvidék, és a Székelyföld jellegzetes építményének állaga a nem megfelelő „bánásmód” miatt néhány esztendő alatt jelentősen leromlott.

A kemény tölgy és a szívós fenyő megrepedezett. Augusztusban a városunkba látogató korondi vendégek is meglepődve tapasztalták, hogy milyen állapotban van a 2001-ben felállított székelykapu. Ekkor Dongó József önkormányzati képviselő a költségvetési üzemhez fordult segítségért, valamint a városüzemeltetési bizottság figyelmét is felhívta a felújítás szükségességére. Balla László alpolgármester és Bense Zoltán önkormányzati képviselő azonban régi pompájában szerette volna látni a Sóvidék, és a Székelyföld jellegzetes építményét. Ennek okán kezdeményezték, hogy hozzáértő korondi mesterek tegyék rendbe a Kálvária bejáratánál álló székelykaput.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.