Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Október 17. 12:40, csütörtök | Helyi
Forrás: - Nagy György -

Sakkbarátságunk második féléve

Sakkbarátságunk második féléve

Közel másfél évtizedre tekint vissza a félegyházi és korondi sakkozók barátsága.

Közel másfél évtizedre tekint vissza a félegyházi és korondi sakkozók barátsága. A sportbaráti kapcsolat a felnőtt sakkozók között jött létre, amelyben évente két alkalommal találkoznak egy hosszú hétvégén Korondon, illetve Kiskunfélegyházán. A programokban a sakkversenyek mellett a vendéglátók igyekeznek megmutatni vendégeiknek szűkebb és tágabb környezetük, szülőföldjük természeti szépségeit, kulturális és történelmi értékeit, emlékeit. A felnőttek kapcsolatokra építve a Móra Ferenc Művelődési Központ „Pince 72” Sakk Klubja hat évvel ezelőtt korondi barátainkkal közösen elindított egy egyhetes nyári diák-ifjúsági csereüdüléses sakktábort, amelyet évente felváltva szerveznek meg Félegyházán és Korondon.

A VI. Nemzetközi Ifjúsági Tábornak ez év júliusában Korond adott otthont. A Szente Kálmán táborvezető által irányított helyi szervezők a sakkversenyek mellett gondoskodtak az erdélyi látnivalók megismerésének lehetőségeiről is. A korondi kopjafa avató ünnepség, a Parajdi Sóbánya, a Gyilkos- tó és a Békás – szoros, a közel 1100 méter tengerszint feletti magasságon lévő Firtos-hegy csúcsára felvivő lovas szekeres – gyalogos túra, az Ilyés Vészty Mihály fazekasmester, népi iparművész műhelytitkaiba való bepillantás egyaránt maradandó élményt adott a vendégek számára.

A fiatalok sakkversenyét a korondi Sándor Tamás nyerte két félegyházi, a 2. Hideg Ferenc Bendegúz és a 3. Cserkó Máté előtt. A sakkversenyen Seres László a Bács Kiskun Megyei Sakk Szövetség titkára, nemzetközi versenybíró látta el a játékvezetői teendőket. A Nagy György által vezetett magyar csoport egy meglepetés ajándékkal kedveskedett a vendéglátó korondiak művelődési házának. „Félegyháza üdvözlete Korondnak„ címmel Hajdu Ferenc fotó kiállításának anyagát adták át a vendéglátóknak. Városunk nevezetességeit, rendezvényeit dióhéjban bemutató képek a Korondi Művelődési Ház sakktermének falain kaptak helyet.

A VII. Nemzetközi Ifjúsági Sakktábor várhatóan 2014 júliusában Félegyházán kerül megrendezésre. A XV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjához kapcsolódva a félegyházi felnőtt sakkozó szeptember 5 és 8 között látták vendégül a Szente Kálmán által vezetett, Bíró Árpád, Kovács György. Szente József, Tófalvi Sándor összetételű korondi sakkválogatottat városunkban.
Szeptember 7-én a művelődési központ kamaratermében került megrendezésre a „Pince 72” Sakk Klub éa a K H T K Sakk Szakosztálya szervezésében a III. Ludas Matyi Sakkverseny. A Seres László által vezetett 7 fordulós, svájci rendszerben lebonyolított egyéni sakkverseny két kategóriájában – amelyen részt vett Tanács István, a Bács Kiskun Megyei Sakk Szövetség elnöke is – az alábbiak végeztek az érmes helyeken. Felnőttek: 1. Szekeres Sebestyén, 2. Karsai István, 3. Retkes Péter. Ifjuságiak: 1. Tóth László, 2. Csányi Dávid, 3. Papp Marcell Imre. A legjobb korondiként Tófalvi Sándor a 4. helyen végzett a 19 fős felnőtt mezőnyben, s Őt követte Szente József az előkelő 5. helyen.

A Díjakat Vajda Tamás a versenyt támogató INTEGRÁL Zrt. Baromfivágója igazgatója és Nagy György. a művelődési ház sakk klubja vezetője adták át. A nyarat idéző, napfényes szeptember eleji hétvége a Félegyházi Stand termál vizének jótékony hatásaival és a XV Kiskunfélegyházi Libafesztivál sokszínű programjaival a sakkozás örömei mellett kellemes pihenést, színpompás látnivalókat biztosított a félegyházán vendégeskedő korondi sakkválogatott tagjai számára. A felnőtt sakkozok következő találkozója Korondon, várhatóan 2014 január végén vagy február elején kerül megrendezésre. 2013 év második félévének nemzetközi rendezvényei tovább erősítették a sakkozók sokéves barátságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.