Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 26. 21:04, péntek | Helyi

„Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”, avagy messze van, mint a Mecsek Bamakótól

„Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”, avagy messze van, mint a Mecsek Bamakótól

Turisztikai projektnap a Közgében

Vagy mégsem? A Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum turisztikai projekt óráin olyan közelségbe kerültek egymáshoz ezek a földrajzi desztinációk, amilyen közelségben sohasem voltak és nem is lesznek. Két különböző világ, Magyarország és Afrika, más a kultúra, más a vonzerő, más az úti cél. Mégis van valami hasonló mindkettőben, azok a maradandó élmények, amelyeket meghívott előadóink, Lénárt József és Meizl Ottó ezeken a csodás helyeken átéltek, és élményszerű előadásukkal tolmácsoltak a turizmus-vendéglátás képzésben részt vevő tanulóinknak. Megmutattak egy-egy irányt, lehetőséget, képzeletben bejárhatták a diákok is ezeket a helyeket.

Lénárt József a Mecsek erdeinek szépségeit mutatta be, a túraútvonalak, a turista jelzések, a túrázáshoz szükséges felszerelések jelentőségére, fontosságára hívta fel a figyelmet. A Mecsek gyöngyszeme Óbánya (kis Svájc), ahonnan túraútvonalak indulnak, majd térnek oda vissza. Innen lehet megközelíteni a Cigány-hegyi kilátót, és a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt is. Az erdő csendje, nyugalma, évszakonként váltakozó színei, növény és állatvilága, a térség látnivalói, mind-mind vonzzák a látogatókat. A saját fotókkal illusztrált színes, változatos előadás felkeltette a 9/NY és a 9/T tanulók érdeklődését, szélesítette földrajzi, valamint szakmai ismereteiket.

Meizl Ottó jóval távolabbi vidékre Bamakóba (Mali, Afrika) kalauzolta a 10/T, 11/B Turisztikás és a 10/I osztály tanulóit. Ottó többször járt Afrikában a Bamako rally résztvevőjeként. Az út kalandjairól, izgalmairól beszélt, bemutatta, hogy milyen a verseny egy olyan sivatagban, ahol nincs áram, az autószerelők bármilyen alkatrészt beszerelnek bármilyen autóba, gumis műhely csak elvétve található, szálláshelyük pedig sokszor egy sátor volt. Az emberek minden kis apróságnak, a gyerekek még egy golyóstollnak is nagyon tudnak örülni, bár sok mindenre nem tudják használni azt. Mindenki mosolyog, kíváncsian tekintenek a „fehér emberre”, megcsodálják. A sivatagi táj sajátos szépsége, az itteni emberek egyszerű világa is rabjává tudja tenni a bátrabb, felfedező utazót, aki ebbe a világba csöppen.

Az előadások rávilágítottak arra, hogy a turizmus ágazata mennyire színes, változatos képet mutat. Mindkét helyszín különleges, egyedi több szempontból is. Egy leendő turisztikai szakembernek széleskörű ismeretekkel kell rendelkezni a földrajz területén, valamint ismernie kell a turisztikai keresletet és a különböző turistatípusok igényeit is. Köszönjük előadóinknak a színvonalas előadásokat, valamint azt, hogy újabb, széleskörű ismereteket adtak át tanulóinknak.

Rekedt-Nagyné Kucsora Hajnalka és dr. Nemes-Nagyné Meizl Tünde
szaktanárok

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.