Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2015. Augusztus 19. 22:03, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Megnyitotta kapuit a Templomhalmi Emlékpark

Megnyitotta kapuit a Templomhalmi Emlékpark

Ma (augusztus 19-én) nyitotta meg kapuit a Templomhalmi Emlékpark a Bankfaluban.

A középkori Kiskunfélegyháza meghatározó emlékeit tárták fel a Bankfaluban megtalálható Templomhalmon a régészek az elmúlt időszakban. Városunk egykori kerítő árkait, tároló vermeit és egy korabeli épület maradványait is fellelték a szakemberek.

Felvetődik sokunkban a kérdés, hogy akik ezeket a falakat emelték egykoron, vajon megértenék-e a mi világunkat, tudnánk-e szót érteni velük, ismernék-e a nyelvünket. Ki tudja? Annyi bizonyos, hogy ezek az emberek a középkori félegyháziak, elődeink, őseink voltak, ezért kötelességünk az ő kincseiket, értékeiket megbecsülnünk és megőriznünk magunk és a mi utódaink számára is. Az ünnepségen megjelentek városunk történelmének részeseinek érezhették magukat ezen a napon. Az épület és a tárgyak még most is felismerhetőek. Rájuk tekintve, szinte egy másik, régi világ kapuja nyílik meg előttünk, melyet örökségül kaptunk és a mi világunk szerves részévé válik az elkövetkező időben. Az emberek, akiknek a keze munkáját dicsérik ezek az emlékek, már a földdel váltak egyenlővé, a mi szülőföldünk, Kiskunfélegyháza földjével, amelyen mi éljük a mindennapjainkat. E gondolatokkal átitatva mondta el ünnepi beszédét Csányi József, városunk polgármestee az emlékpark megnyitásán.

Rosta Szabolcs a régészeti ásatás vezetője beszámolójában részletesen elmondta, hogy miként valósulhatott meg a Templomhalom Emlékpark. Az önkormányzat, különféle pályázatok és szinte minden anyagi erőforrás szükséges volt ahhoz, hogy a mai napon ez az emlékpark megnyílhasson a nagyközönség előtt. Természetesen ez csak egy lépés, a továbbiakban egy kulturális központ, kulturális park kialakításának dédelgetett reményei rajzolódnak ki a nem túl távoli jövőben.

Addig is érezzék magukat jól a kellemes környezetben, hiszen nem véletlenül került kialakításra gyerek játszótér és szalonnasütő hely sem. Azt a célt szolgálja, hogy baráti társaságok, csoportok, jó ismerősök ellátogassanak az Emlékparkba és pár órahosszát, vagy akár egy délutánt eltöltsenek ezen a hangulatos helyen.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:05, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. február 18. - Nagyböjt 1. vasárnapja

2024. Február 25. 08:00, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. február 25. - Nagyböjt 2. vasárnapja

2024. Február 24. 18:47, szombat | Helyi

Új igazgató a kecskeméti Mercedes gyárban

Jens Bühlert nevezték ki a német autógyár kecskeméti egységének élére.

2024. Február 24. 08:04, szombat | Helyi

Adj vért és ments meg három életet

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei kiszállásos véradási helyszíneit közöljük február 26. – március 3. között