Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Augusztus 19. 22:03, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Megnyitotta kapuit a Templomhalmi Emlékpark

Megnyitotta kapuit a Templomhalmi Emlékpark

Ma (augusztus 19-én) nyitotta meg kapuit a Templomhalmi Emlékpark a Bankfaluban.

A középkori Kiskunfélegyháza meghatározó emlékeit tárták fel a Bankfaluban megtalálható Templomhalmon a régészek az elmúlt időszakban. Városunk egykori kerítő árkait, tároló vermeit és egy korabeli épület maradványait is fellelték a szakemberek.

Felvetődik sokunkban a kérdés, hogy akik ezeket a falakat emelték egykoron, vajon megértenék-e a mi világunkat, tudnánk-e szót érteni velük, ismernék-e a nyelvünket. Ki tudja? Annyi bizonyos, hogy ezek az emberek a középkori félegyháziak, elődeink, őseink voltak, ezért kötelességünk az ő kincseiket, értékeiket megbecsülnünk és megőriznünk magunk és a mi utódaink számára is. Az ünnepségen megjelentek városunk történelmének részeseinek érezhették magukat ezen a napon. Az épület és a tárgyak még most is felismerhetőek. Rájuk tekintve, szinte egy másik, régi világ kapuja nyílik meg előttünk, melyet örökségül kaptunk és a mi világunk szerves részévé válik az elkövetkező időben. Az emberek, akiknek a keze munkáját dicsérik ezek az emlékek, már a földdel váltak egyenlővé, a mi szülőföldünk, Kiskunfélegyháza földjével, amelyen mi éljük a mindennapjainkat. E gondolatokkal átitatva mondta el ünnepi beszédét Csányi József, városunk polgármestee az emlékpark megnyitásán.

Rosta Szabolcs a régészeti ásatás vezetője beszámolójában részletesen elmondta, hogy miként valósulhatott meg a Templomhalom Emlékpark. Az önkormányzat, különféle pályázatok és szinte minden anyagi erőforrás szükséges volt ahhoz, hogy a mai napon ez az emlékpark megnyílhasson a nagyközönség előtt. Természetesen ez csak egy lépés, a továbbiakban egy kulturális központ, kulturális park kialakításának dédelgetett reményei rajzolódnak ki a nem túl távoli jövőben.

Addig is érezzék magukat jól a kellemes környezetben, hiszen nem véletlenül került kialakításra gyerek játszótér és szalonnasütő hely sem. Azt a célt szolgálja, hogy baráti társaságok, csoportok, jó ismerősök ellátogassanak az Emlékparkba és pár órahosszát, vagy akár egy délutánt eltöltsenek ezen a hangulatos helyen.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.