Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 25. 18:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI – Balázs Attila

Legendák 5. - Az ikrek faluja

Legendák 5. - Az ikrek faluja

Felsőveresmartról szóló képes riporttal jelentkezett az MTI tudósítója. A településen gyakoriak az ikerszülések: a csodákban hívők a forrásvízre, a racionálisabbak a házasodási gyakorlatra és a genetikára gyanakodnak.

Felsőveresmartról szóló képes riporttal jelentkezett az MTI tudósítója. A településen igen gyakoriak az ikerszülések: a csodákban hívők a forrásvízre, a racionálisabbak a házasodási gyakorlatra és a genetikára gyanakodnak.

A magyar-ukrán határtól harminc kilométerre fekvő, 3500 lakosú Felsőveresmarton – más néven Nagykopányban (Velika Kopanya) – a hatvanat közelíti az elmúlt évtizedekben született ikerpárok száma. Jegyeztek fel ikerszüléseket már 1941-ben, 1943-ban és 1949-ben is, az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be. A rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban. A település polgármestere az MTI munkatársainak elmondta: a mai napig összesen 58 ikerpárt regisztráltak, bár pontos statisztikát csak 1989-től vezetnek (azóta 42 ikerpár született).
Míg a falubeliek a “csodatevő” hegyi forrás vizére esküsznek (bár a vizsgálatok szerint nincs “különleges ereje”, legfeljebb jó tiszta), a helyi orvos a belterjes házasságokat és az itt élők genetikai adottságait emlegeti (vagyis ha egy család rokonságában korábban előfordult ikerszülés, ennek esélye a következő generációknál növekszik). Létezik állítólag egy olyan összeesküvés-elmélet is, miszerint az egészet a csernobili atomkatasztrófa okozza – e teória azonban nem ad választ az 1986 előtti ikerszülésekre.

Nem egyedüli eset
Hasonló magyarázatokkal találkozhattunk a BBC által tíz éve bemutatott, szintén magas ikerszületéseiről híressé vált indiai Mohammad Pur Umri esetében is: míg a helyiek a Gangesz és a Jamuna folyók közti termékeny földre vezették vissza a különös gyerekszüléseket, a tudomány képviselői itt is az egymás közötti házasodás által növelt esélyekről beszéltek. További hasonlóság a két faluról hírt adó tudósításokban, hogy mindkét településen a 40-es évekig vezetik vissza az ikerszüléseket, emelkedő tendenciáról írnak, valamint gyakori színesítő eleme a beszámolóknak az is, hogy az ikerszülések nemcsak az emberek, hanem az állatok között is megfigyelhetők.
A világ “legikresebb” népeként emlegetett nigériai jorubák esetében egyes vizsgálatok az étkezésre, azon belül is bizonyos növények gyökereinek, gumóinak fogyasztására vezetik vissza a magas arányú ikerszüléseket, de ebben sem ért feltétlenül egyet mindenki. Mindenesetre a jorubák ikrekkel kapcsolatos hagyományai a magas aránynak köszönhetően igen színesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).