Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 11. 14:38, hétfő | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Félegyházi fiatalok sikere Ópusztaszeren

Félegyházi fiatalok sikere Ópusztaszeren

A néprajz, történelem valamint a statisztika tudományába kalauzolt el középiskolás diákokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november 8-án.

A néprajz, történelem valamint a statisztika tudományába kalauzolt el középiskolás diákokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma (november 8-án), a „Múltidézés és hagyományőrzés 100 év statisztikájával fűszerezve” címmel meghirdetett országos statisztikai vetélkedőn. A program végén a két intézmény, az ÓNTE és a KSH szerződést kötött egymással, amely megállapodást az összejövetelen Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöke méltatta.

A Kiskunfélegyházáról, Pécsről és Szegedről érkező diákok 6-8 fős csapatokkal vettek részt az ópusztaszeri Skanzenben megtartott egész napos szellemi megmérettetésen. Az érettségi előtt álló fiatalok különleges módon ismerkedhettek a KSH munkájával: libaterelés, rendhagyó tanyai tanóra, felelgető-népi szólások játék, továbbá betyár kihallgatás majd deresre húzás foglalkozások keretében kaphattak betekintést az elmúlt 100 év statisztikai eredményeiről. A vetélkedő első helyét Kiskunfélegyháza Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatának csapata foglalhatta el a dobogón. Kertész Péter az ÓNTE ügyvezetője hagyományteremtő rendezvénynek értékelte a napot az eredményhirdetéskor, a szervezők a következő években is folytatni kívánják a programot, hogy ilyen országos statisztikai vetélkedőn keresztül ismerkedjenek a KSH és az ópusztaszeri emlékpark munkájával a fiatalok. Az intézetvezető kiemelte: „A mai nap kiválóan megmutatta, hogy a néprajz, történelem és a statisztika mennyire összefüggenek egymással, mennyire együttműködő tudományágak. Ezek egymásra utaltságában tudnak üzenni a jövőnek, hírt adni a múltról, az elmúlt évtizedek történéseiről.”
A nap fő eseménye az ÓNTE és a KSH között történt együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása volt, amelyet Dr. Vukovich Gabriella, a KSH Elnöke és az ÓNTE ügyvezetője hitelesített. A két intézmény a jövőben közös kulturális programokkal és kutatásokkal fogja segíteni a déli régió turisztikai eredményeit. „A múltunk, nemzeti hagyományaink megismerése nagyon fontos, elsősorban a fiatal generáció számára. A statisztikai tények, a nemzeti múltunk, az értékeket hirdető kultúránk igen megférnek egymás mellett” – fogalmazott beszédében Dr. Vukovich Gabriella, a KSH Elnöke a szerződéskötés aláírásakor. „A megállapodást kiemelten fontosnak tartja Csongrád megye” – mondta köszöntőjében Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöke. „A néprajzi és történeti értékek ápolása, a turisztika, valamint a statisztika látszólag távol állnak egymástól, mégis szorosan összekapcsolódnak és értékeket tudnak őrizni, erősítve a nemzettudatot” – folytatta a Megye vezetője, célozva ezzel az ópusztaszeri emlékpark küldetéssel teli missziós munkájára. „Megyénk hivatalból szívügyének tekinti a statisztikai felméréseket, hiszen ezeken a nélkülözhetetlen adatokon keresztül tudjuk a fontos turisztikai, területfejlesztési stratégiai elképzeléseinket megvalósítani.” – mondta Magyar Anna, aki a két jelenlévő vezetőnek, Dr. Vukovich Gabriellának és Kertész Péternek a nívós programhoz, a statisztikai vetélkedő szervezéséhez gratulált, majd az ÓNTE és a KSH jövőbeni együttműködéséhez sok sikert kívánt.
A programot a KSH néptánc csoportjának színvonalas előadása zárta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.