Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 20. 11:24, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Csak úgy tudjuk hová megyünk, ha tudjuk honnan jöttünk

Csak úgy tudjuk hová megyünk, ha tudjuk honnan jöttünk

A Városalapítók Hetének programjaihoz a Petőfi Sándor Városi Könyvtár is bekapcsolódott a május 19-én tartott előadásával, mely a „Katolikus Félegyháza” címet viselte.

Az eseményen Ván Jenő önkormányzati képviselő, Emeritus Kiskun Kapitány, Rónaszéki Gábor, az Ótemplom plébánosa díszvendégként volt jelen, Tóth Csaba, a Constantinum Intézmény tanára pedig közreműködésével színesítette a történelmi estet.

A megjelenteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgatót követően Rónaszéki Gábor plébános köszöntötte:

„Rá kell jönnünk arra, hogy az életünk értelmezhetetlen a múltunk nélkül. Szeretnénk minél többet tudni arról, hogyan is kerültünk oda, ahová kerültünk. Miért olyan az a család vagy az a közösség - amiben élünk - amilyen. Fontos, hogy a gyökereinket megismerjük, mert e nélkül gyökértelenné válunk. Én új ember vagyok itt, nem ismerem Félegyháza történelmét, csak nagyon-nagyon hézagosan. A katolikusságét szintén nem. A jelenét már kezdem kicsit ízlelgetni és az egy csoda, amit az ember itt megtapasztal. De hogy ez hova nyúlik vissza és honnét ered, hogyan lett ilyenné, kik voltak azok, akik ezt a vetést elvégezték annak idején, akik a plántálást, a gondozást, az ápolást, a növekedést segítették, erre nagyon kíváncsi vagyok.”

A vetítéssel egybekötött történelmi előadáson megtudhatták a megjelentek, hogy a kunok és a jászok miként települtek be térségünkbe, hogyan vált elterjedté a római katolikus vallás köreikben, és mit jelentett a helyi közösség szerveződésében a vallásosság. Az előadó Bánkiné dr. Molnár Erzsébet a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Tagja és számos helytörténeti munka szerzője volt.

S mint ahogy Rónaszéki Gábor plébános mondta köszöntő szavaiban, az előadó már a címmel felkorbácsolta a kíváncsiságot az megjelentekben. Az est folyamán feltárultak azok az események és történelmi mozzanatok, melyek magyarázatot adnak térségünk vallásosságának és a helyi közösség életének kialakulásához.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.