Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Június 07. 14:51, csütörtök | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

A Batthyány kórusa a Haydn-teremben

A Batthyány kórusa a Haydn-teremben

Különleges kirándulást szervezett a felsős „z” osztályos gyerekeknek Molnár Elvira és Nagyné Mészáros Erika tanárnők.

A májusi utazás két állomásból állt. Az első nap a Lajta hegység lábánál található Kismarton volt a fő cél. Burgenland fővárosa egyben az Esterházyiak családi fészke, s az ősi kastély ma sem akármilyen látványosság. Az Esterházy hercegek befolyása alatt a kismartoni kastély az udvari élet központja volt a régi királyi Magyarországon, és különösen alkalmas alkotói otthont nyújtott a híres zeneszerzőnek, Joseph Haydnnak.

Az Esterházy-kastély egyedülálló módon egyesíti a barokk csillogást a
klasszicista szigorral és az osztrák biedermeierrel. A Haydn-terem, a világ egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncertterme. Nagy élmény volt a nebulóknak, hogy közel 1 órán át énekelhettek e különleges helyen. E zenei élmény után jól esett a kisebb túra a város kiránduló-, és kilátó helyére.

Az ausztriai kisváros után Sopron, a Hűség Városa következett, ahol elfoglaltuk
szálláshelyünket. Másnap rövid sétát tettünk a városban. Mindenkit megfogott a Fő tér képe a Tűztoronnyal, a Pestis-szoborral és a gótikus Kecske-templommal. Itt találjuk a Civitas Fidelissima emlékművet is. A trianoni békeszerződés után ugyanis sikerült kiharcolni, hogy Sopron lakossága 1921-ben szavazhasson arról, hogy az újonnan meghúzott határ melyik oldalán kívánnak élni, és ők Magyarországot választották.

Kirándulásunkat a Lővérekben található Sörházdombi kilátó panorámájával zártuk.
A Batthyány tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza Kiskunfélegyházára.

Fotó és szöveg: Bense Zoltán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: