Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | A tetoválás művészete

2013. Február 28. 22:51, csütörtök

Motívumok - A főnix

Motívumok - A főnix

A szépség, szerelem és a kitartás jelképe.

A főnixmadár a mitológia szerint akár 500 évig is élhet, de amikor elérkezettnek látja az időt, fészket rak, majd lángok közt hamuvá lesz. Harmadnapra a hamvaiból feltámad és új életre kel.

A főnix mint jelkép számos kultúra részét képezi. A nap végén lángokba boruló és másnap reggel újjászülető madár a görög mitológiában az univerzum egyfajta képmása volt, az idő ciklusságának megszemélyesítője. Az egyiptomi mitológiában a nap szimbólumának, míg a korai keresztény kultúrkörben az újjászületés és a feltámadás jelképnek tekintették. A főnixmadár repülése az élet győzelme a halál fölött, a halhatatlanság, keresztények körében Krisztus feltámadásának motívuma.

A kínai kultúrában a jin és a jang, az az a test és a lélek egységét szimbolizálja. Egyike a négy szent élőlénynek (a sárkány, a teknős és az egyszarvú mellett). Előkelősége miatt Kínában csak a császárné viselhette.

A tetovált főnix gyakran női tulajdonságokra utal, minden testrészének külön női erényt feleltettek meg. Ilyen értelemben vett értelmezései közé tartoznak például a megbízhatóság a kedvesség, a kötelesség és a lángok általi megtisztulás. A főnixmadár újjászületését gyakran párhuzamba hozzák a meghatározó életesemények okozta pozitív átalakulással.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Február 28. 12:15, péntek | A tetoválás művészete

Motívumok - A csillag

Az igazság, szellem és a remény jelképe.

2013. Április 09. 19:49, kedd | A tetoválás művészete

Mire ügyelj tetoválás előtt és után

A tetoválás folyamata nem akkor kezdődik, amikor belépsz a szalonba és nem ér véget akkor amikor kifelé menet a friss tetkód boldog tudatában hangosan köszönsz.

2013. Március 10. 17:26, vasárnap | A tetoválás művészete

Kultúrák - Szamoa

Az első tetoválást a gyermekkorból férfivá válás szertartásának során szerezték, ugyanis amíg nem volt egy férfi tetoválva, addig kortól függetlenül gyereknek számított és nem is nősülhetett meg.