Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Február 11. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Visszaszerezhető a szülés előtti alak?

Visszaszerezhető a szülés előtti alak?

A terhesen felszedett plusz kilókért a közhiedelemmel ellentétben nem a várandósság a felelős - állítja az USA-ban végzett legújabb tanulmány.

A szüléskor felszaladt plusz kilókért sokan a gyerekvállalást teszik felelőssé, ami részben igaz is, de a legújabb kutatások szerint nem aterhességalatt végbemenő hormonális változások miatt nő meg az anyák testsúlya - írja a Hvg.hu.

Évente fél kiló plusz testsúly az anyáknak

A Michigani Egyetem kutatói a közelmúltban megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével. A vizsgált, 1-4 gyerekes szülők legtöbbje sosem tudta visszaszerezni a szülés előtti alakját, a testsúlyuk azonban nagyjából megegyezett azzal, amit a gyerekszülés nélkül is elértek volna - összegezték a kutatás eredményeit.

A szakemberek szerint elsősorban a gyerekneveléssel bekövetkező életmódváltás áll a plusz súlyok hátterében. Az édesanyák idejének jelentős részét elveszi a gyereknevelés, így kénytelenek lemondani a testmozgásról, és a fogyókúrázást is megnehezíti, ha például a gyerekek maradékát elfogyasztják. Számítások szerint az anyák évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek - írta a kutatásról a Hvg.hu.

Veszélyes lehet ugyanakkor az is, ha az anya a szülés után gyorsan bele akar férni a lánykori farmerjébe - erre figyelmeztetett a brit kormány megbízásából készült útmutató. A kismamákra nagy nyomást gyakorol ugyanis, hogy a lapok tele vannak a szülés után hat hét alatt a kóros soványsággal határos "bomba" formában levő hírességekkel. A társadalmi nyomás testképzavarba kényszeríti a friss anyukákat, akik ezt akár gyermekeikre is "átragaszthatják".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: