Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 14. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Váltogassuk a mérgeket!

Váltogassuk a mérgeket!

Számolnunk kell azzal, hogy az időjárás alakulása szinte minden jelentősebb, növényeinket veszélyeztető kórokozó számára kedvező.

Meleg is van, hűvös is van, pára is van, tehát biztosra vehetők mind a lisztharmat-, mind a peronoszpórafélék, a levélfodrosodás, a varasodás, a bogyósok szárbetegségei, de még a monília terjedése is.

Az okos ember megelőzi a bajt. Az ország szinte minden területéről jelzik például a lisztharmat megjelenését.

Már április óta kedvezőek a körülmények az almafélék, a szőlők esetében, de a rózsát és az egrest illetően is fennáll a fertőzés veszélye.

Az almafélék túl vannak a virágzáson, a szőlő két héten belül kezdi, most a fürtkezdemények kialakulása, növekedése tart. A zsenge leveleken, hajtásokon, a gyenge bőrszöveten könnyedén keresztülhatol a gomba, s fertőzi a növényi képleteket. A következő hetekben mindenképpen érdemes a szőlőben kontakt és felszívódó permetszerekkel védekezni e gomba ellen, míg az almánál meg kell tenni most, illetve már korábban is érdemes volt védekezni.

A lisztharmat ellen régóta ként, illetve kénvegyületeket tartalmazó szerekkel védekeztek. Manapság sokféle egyéb hatóanyag is alkalmas a fertőzések megállítására, a gomba elpusztítására. A szerek kijuttatását a mostani gyakori esők nehezítik, főként a kontakt, felületen ható anyagok mosódhatnak le, ez esetben az ismételt kezelés javasolt. A felszívódó szereknél az a jó, ha a permetezést követően nincs 2-3 órán belül eső, akkor azok a növényi szövetekbe szívódva, ott 10-14 napig hatnak.

Érdemes az első fertőzés megállítására odafigyelni, mert akkor az év további részében általában kisebb a veszélye a nagy járvány kialakulásának.

Ha már fellép a betegség, hatásait szinte csak részben lehet kompenzálni, amennyiben a termést is támadta, a növényt kigyógyítani szinte lehetetlen.

Most az almafélékre kell figyelni, mivel még csak a terméskötődés elején tartunk: általában igaz, hogy az alma 3 centis koráig érzékeny lehet a kénre. Jobb a felszívódó szerekből választani, majd később a kénesre váltani. A váltogatással a rezisztens gombatörzset is pusztítjuk. Az egresnél is most lehet megfogni a hajtásokat, illetve a termést is fertőző amerikai lisztharmat és a hagyományos lisztharmat okozta károsítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.