Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Január 22. 12:21, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetemen

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetemen

Az eljárás lényege, hogy mikroszkopikus méretű sugárzó szemcséket juttatnak a véráramon keresztül a daganatba, amelyek elpusztítják azt.

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján – mondta Bánsághi Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese kedden az M1-en.

Elmondta, az eljárás lényege, hogy mikroszkopikus méretű sugárzó szemcséket juttatnak a véráramon keresztül a daganatba, amelyek elpusztítják azt.

Ezt szinte kizárólag a májdaganatoknál, illetve az innen induló áttéteken alkalmazzák, mivel a szerv kettős vérellátása lehetővé teszi, hogy ne károsodjon a kezelés során.

Elsősorban olyan pácienseken használják a terápiát, akik nem műthetők, és több, hagyományos kezelésen átestek már, de ezeknek nem volt eredménye.

Az első és eddig egyetlen beteg, akin az új eljárást alkalmazták, jól van – mondta Bánsághi Zoltán. Az egyetem korábban azt közölte, hogy egy 72 éves férfin végezték el először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát.

A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozást a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben 2018. december elején végezték el. A beteget másnap hazaengedték.

(Címlapfotó: hirado.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok