Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Május 23. 15:05, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Új eszköz segíti a félegyházi gyermekgyógyászatot

Új eszköz segíti a félegyházi gyermekgyógyászatot

Ma (május 23-án) került átadásra az az ABPM készülék, mely ezentúl a kiskunfélegyházi Kórház Gyermek Szakrendelésére érkező, vérnyomás problémákkal küzdő gyermekek gyógyításához nyújt segítséget.

Eddig sajnos a legkisebb betegek részére nem tudta városunk kórházának gyermekszakrendelése biztosítani az egy huszonnégy órás vérnyomásmérést, tekintettel arra, hogy az ő kar körméretük nem egyezik egy felnőtt korúéval. Viszont már egészen kisgyermek korban jelentkezhetnek olyan problémák, melyek nélkülözhetetlenné teszik az eszköz diagnosztikai mérését. Egy mérésből ugyanis nem lehet levonni a konzekvenciát, miszerint korához képest magas vérnyomással küzd a gyermek. Ehhez nélkülözhetetlen az egy napig tartó megfigyelés – tudtuk meg rr. Fehérvári István gyermekorvostól. Azt is elmondta, hogy a félegyházi szakrendelés térségünkben több mint tízezer gyermek konzultatív ellátását végzi. Sajnos már a serdülő korosztálynál is gyakori probléma az elhízás, mellyel szinte karöltve jár a megemelkedett vérnyomás. A K& H Private Banking igazgatóságának köszönhetően azonban ezentúl könnyebb lesz kiszűrni és megfelelő módon kezelni ezen csoportból azokat a gyermekeket, akiknek ténylegesen a hypertonia betegséggel kell szembenézniük.

Paksi Tiborné a kórház gazdasági vezetője elmondta, hogy dr. Fehérvári István gyermekorvos szinte magának teremti meg a feltételeket ahhoz, hogy a félegyházi gyermekgyógyászat mindig magas szintű szolgáltatást tudjon nyújtani betegeinek. Mindig szemmel tartja azokat a pályázatokat, melyek elősegíthetik a különböző betegségek korai diagnosztizálását, illetve a kis betegek mielőbbi gyógyulásának elősegítésére szolgálnak.

Ezúttal egy nyertes pályázatnak és a K&H Bank Gyógyvarázs Programnak, valamint a K&H Private Banking igazgatóságának köszönhetően már a mai naptól használhatják is a 350.000 Ft értékű vérnyomásmérő monitort, diagnosztizálhatják az egyik legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegséget, a magas vérnyomást már a gyermekeknél is.

Az új, korszerű műszer átadásakor Horváth István, a K&H Private Banking igazgatóságának vezetőjétől megtudhattuk, hogy az elmúlt 8 évben több mint 4,2 millió forinttal járult hozzá a K&H Gyógyvarázs Programja a gyermekegészségügy fejlesztéséhez. Maga a program 2004 óta zajlik a K& H Banknál és mindösszesen 366 alkalommal adtak át hasonló gyógyító eszközöket különböző intézményekben. Ez mindösszesen 600 millió forintos támogatást jelent a sok év távlatára nézve.

Dr. Fehérvári István gyermekorvos azt is elárulta az átadás kapcsán, hogy rendszeresen figyelve a pályázatokat, ismét egy újabb cél áll előtte, ami egy laktózintolerancia (laktózérzékenység) kimutatására szolgáló hydrogen-kilégzési szolgáló mérőeszköz. Remélhetőleg hamarosan egy hasonlóan sikeres pályázatnak köszönhetően ezt is magáénak mondhatja a Kiskunfélegyházi Kórház Gyermek Szakrendelése.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: