Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Június 11. 08:04, kedd | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

Természeti és történelmi kincsek nyomában

Természeti és történelmi kincsek nyomában

Élményekben gazdag utazáson vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikesei.

A „Határtalanul” program keretében Erdélybe látogattak, majd az ott szerzett élményeiket egy kiállítás és élménybeszámoló keretében osztották meg iskolatársaikkal.

A történelmi tananyaghoz kapcsolódóan a diákok megemlékeztek az Aradi
Szabadságszobornál
, majd a dévai, és a vajdahunyadi vár megtekintése következett, ahol megcsodálták a Hunyadiak birtokát. Gyergyóújfalu iskolájába is ellátogattak, ahol betekintést nyerhettek az ottani diákok életébe.

A találkozás az összetartozás érzését szolgálta. Még aznap délelőtt felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd le a mélybe, ahol gyönyörködhettek a szebbnél-szebb karsztjelenségekben. Ez után következett a Békás- szoros, onnan pedig a
Gyilkos-tóhoz utaztak.

Harmadik napjukat Csicsajdűlő tisztásán töltötték, ahol szállásadó falujuk, Gyergyóújfalu polgármestere által vezetett erdei túrán vettek részt. A Csicsajkő megmászásával fentről gyönyörködtek a gyergyói tájban. Visszatérve az erdei házhoz, kürtöskalács-sütés keretében ismerkedhettek meg a helyi konyhaművészet hagyományaival.

Korondon a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását, a korongozás technikáját. Innen az út Farkaslakára, Szejkefürdőre, Székelyudvarhelyre, majd Zetelakán át a szállásra vezetett.

A hazautazás napján Tordán, a sóbányában időztek, majd Kolozsváron megtekintették Mátyás király lovas szobrát és szülőházát.

A program főszervezője, Sörös Józsefné intézményvezető-helyettes elmondta:
A legtöbb gyermek először járt Erdélyben. Megtapasztalhatták, hogy Székelyföldön mennyire szépen, ízesen beszélnek az emberek magyarul, egyúttal meghatódtak a kedves fogadtatástól, vendéglátástól. Az iskola tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza.

Kép és szöveg: Bense Zoltán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.