Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 23. 12:52, csütörtök | Helyi
Forrás: tenytar.blog.hu

Tényleg a fiatalok Kánaánja Magyarország?

Tényleg a fiatalok Kánaánja Magyarország?

Balogh Zoltán emberi erőforrás-miniszter (Emmi) derűlátó volt a Magyar Ifjúság Kutatás 2016. évi eredményeit látva.

Mint elmondta: egy „derűlátó, optimista, vagány” nemzedék válik épp felnőtté. Az SOS Gyermekfalvak felkérésére készült kutatás azonban nem fest ilyen derűs képet, sőt, az MTA adatai is inkább egy másik kutatást igazolnak. A gyerekek fele ugyanis szorong, az életükkel elégedetlen fiatalok aránya sokkal magasabb, mint a környező országokban. Még mindig sokan készülnek külföldre, és aggódnak a jövőjükért. A saját lakás és a 200 ezernél nagyobb fizetés is inkább csak álom a magyar fiatalok számára.

Ellenkező vélemények

Február 13-án hozták nyilvánosságra a Magyar Ifjúság Kutatás 2016. évi eredményeit. Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián elmondta: a kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

Az adatokról – az MTI szerint – nem mondott a miniszter ennél konkrétabbat, ám Székely Levente, a másik, az SOS Gyermekfalvak megrendelésére készült felmérést készítő Kutatópont kutatási igazgatója igen. Szerinte az MTA adatai sem éppen a miniszter derűlátását, inkább a másik kutatást igazolják.

Önértékelés, Önkép

A gyerekek fele ugyanis saját bevallása szerint szorong valami miatt (56,6 százalék), és nem bízik magában (41,3 százalék), a középiskolások harmada pedig úgy gondolja, hogy szülei nem elégedettek vele. Ez az SOS Gyermekfalvak kutatásából derül ki, amelyben 1000 középiskolás fiatal szerepelt az ország minden részéből.

A fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. Minden második magát szegénynek valló gyereknek, és minden harmadik gyereknek, akinek elváltak a szülei vannak ilyen problémái.

Ha nemzetközi viszonylatban vizsgáljuk, az derül ki, hogy az életükkel elégedetlenek aránya Magyarországon háromszor nagyobb, mint mondjuk Lengyelországban vagy Bulgáriában, ráadásul ötször magasabb, mint Ausztriában – derül ki a Millenial Dialogue kutatásából. Ennek keretében 12 országban vizsgálták az úgynevezett Y-generáció jövőképét és politikai értékrendjét.

Ahogy nő a magyar fiatalok életkora, úgy nő az élettel való elégedetlenségük is, a 24. életév betöltése különösen nagy fordulópont ebből a szempontból.

Külföld

Sem Novák Katalin, az Emmi államtitkára, sem főnöke, Balog Zoltán nem tért ki a kivándorlás mértékére az MTI beszámolója szerint, pedig a felmérés ennek a feltárására is törekedett.

Az SOS Gyermekfalvak kutatása szerint a gyerekek tizede külföldön képzeli el a felnőtt életét, míg az MTA kutatása szerint a fiatal korosztály harmada fontolgatja, hogy az országhatáron kívül keres iskolát vagy munkát. Ráadásul egyre többen vannak azok, akik ott is szülik meg a gyerekeiket. A külföldre menni tervezők egyébként 69 százalékban a jobb megélhetésért vándorolna ki.

Félelem a jövőtől

Nem csoda, hiszen a magyar fiatalok 69,5 százaléka aggódik a jövőéért. A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 százalék, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 százaléka aggódik.

A jövő szempontjából egyébként a fiatalok a jó munkahelyet (74,7 százalék), a párkapcsolatot/házasságot (60,8 százalék) és a boldog életet (40,3 százalék) értékelték a legfontosabbnak.

Munka, fizetés

Balogh Zoltán büszkén fejtette ki, hogy jelentősen csökkent az ifjúsági munkanélküliség aránya, ami szerinte még a tagállamokkal összehasonlítva is jó eredménynek számít. Ebben igazat kell adnunk a miniszternek, ugyanakkor a jóléti mutatók zömében a visegrádi országok mindenben megelőznek bennünket, úgy mint a szegénységi mutatók, az egészségügyi adatok vagy az oktatási rendszer teljesítménye.

Hiába könnyebb állást találni, az elszegényedéstől való félelem még mindig nagy, csak most már inkább a dolgozói szegénység aggasztja a fiatalokat, ami lényegében azt jelenti, hogy hiába dolgoznak, a fizetésükből nem tudnak kijönni.

Jól érzékelteti ezt, hogy a fiatalok több mint felének fejében meg sem fordul, hogy havi nettó 200 ezer forintnál többet kereshetne. Nettó személyes jövedelmét a fiatalok 44 százaléka nem tudja (de gyanítható, hogy inkább nem akarja) megmondani, aki viszont igen, azok közül a legnagyobb csoport, 9 százalék havi 90-120 ezer forintot kap.

Saját lakás

A HVG összeállított egy grafikont, amelyen megmutatják, hogy a budapesti lakásárak hogyan alakulnak az átlagkeresetekhez képest. Az ábra mutatja, hogy a 2008-as válság után még némileg javult a lakásvásárlásban bízók helyzete, az elmúlt három évben azonban teljesen kilátástalanná vált.

Sokkal tovább kell tehát spórolnia annak, aki egy fővárosi ingatlant szeretne venni, annak ellenéri is, hogy emelkedtek a keresetek.

Család, gyerekek

Balog Zoltán szerint „derűlátó, optimista, vagány” a magyar fiatalság, szerinte egyre többen tartják Magyarországot jó helynek, kevésbé jelent gondot a munkavállalás, és „magas a gyerekvállalási kedv”, ami a kutatás szerint 20 éve nem volt ilyen magas.

A Kutatópont kutatási igazgatója, Székely Levente ugyanakkor nem volt ennyire optimista. Mint elmondta, a gyerekvállalási kedvet az anyagi helyzet befolyásolja elsősorban, a fiatalok majdnem felének gondot okoznak az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés. Hiába 1,7 tehát az átlagos kívánt gyerekszám, ha igaz is, hogy az elmúlt 20 év legjobb eredménye lehet, az anyagiak miatt kérdéses, hogy ebből a számból mennyi lesz a valóban megszületettek száma.

Hiába akarja tehát Balog Zoltán elhitetni, hogy Magyarország a fiatalok Kánaánja, ez a fajta ígéret földje még nem ígér annyit, hogy tartósan itt tartsa az országból kifelé áramló fiatalságot, akik nemcsak megélni, hanem jól élni is szeretnének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA