Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Szeptember 29. 18:15, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Szégyenfolt a város közepén…

Szégyenfolt a város közepén…

E szavakkal jellemezte egy környékbeli lakó a Molnár Béla – Szalay Gyula utca sarkához közeli belső udvari játszóteret.

Ma (szeptember 29-én) Balla László alpolgármester és Bense Zoltán önkormányzati képviselő lakossági fórum keretei között próbáltak megoldást találni a szóban forgó tér rendbe tételére és a rend fenntartására a továbbiakban.
A tér közvetlen környezetében lévő Szalay Gyula utca autó parkolóinak és útjának rendbehozatala hamarosan meg fog történni, épp ez, valamint a beérkező rendkívüli számú lakossági panasz tette egyre sürgetőbbé, a Molnár Béla utcai belső udvar rendbetételét is.

A megjelent városvezetési tagok, valamint a szakemberek egyértelműen látják a probléma forrását, de ezzel a lakossági fórummal lehetőséget nyújtottak arra, hogy a lakosság közvetlenül is el tudja mondani észrevételeit és javaslatait az üggyel kapcsolatban.

Az érdekelt lakosok közül nagyon sokan megjelentek a fórumon, közülük többen fel is szólaltak.

A legfőbb problémákat a következőkben látják:

  • Ápolatlan és gondozatlan az egész játszótér területe.
  • A játszótérre való lejutás is nehézkes a Molnár Béla utca felőli lépcsőháztömb előtti járda miatt. Óriási kátyúk, gödrök nehezítik a babakocsi tolását.
  • Nincs megfelelő mennyiségű szemétgyűjtő elhelyezve.
  • Olyannyira magas a fű, hogy abban járni, játszani nem lehet, amikor pedig végre lekaszálják, hetekig a száraz fűmaradványokban kell botladozniuk a lakóknak és a gyerekeknek.
  • A sarki épület fala lassan leomlik, mellette pedig több méteres gyomnövények óriási levelei biztosítanak „búvóhelyet” a fiatalok azon rétegének, akik nem a kulturált viselkedésükről híresek.
  • A játszótér homokozójának minősége silány, általában állati, sőt mi több emberi ürülékkel telített.
  • A játszó eszközök elavultak, hiányosak.
  • Nincs pad, amire le tudnak ülni a pihenni vágyók. (Utóbbit épp a lakosok vitették el nemrégiben, mert nem a célnak megfelelően használták a fent említett ledér életvitelű fiatalok.)
  • A fűben szanaszét fecskendők és sörös dobozok hevernek, a környékbeli lakók pedig éjjeli randalírozókról számoltak be.
  • A fenti körülményekből fakadóan pedig megjelentek a patkányok is, amelyek keresztül futkosnak a parkon bármilyen időpontban.

A Polgármesteri Hivatal részéről több kolléga is reagált az észrevételekre. Megnyugtató orvoslása a problémáknak azonban csak a folyamatos munka eredménye lehet. Első soron az út minőségének javítására született megoldás, miszerint igaz kicserélni nem tudják a járdát, de közmunka program keretében betonjavító habarccsal ki tudják javítani a hibákat.

A játszótér füvének és fáinak vágása, nyesése még a héten meg fog történi, amennyiben az időjárás is engedi. Balla László alpolgármester pedig személyes ígéretet tett a játszótéri játszóeszközök gyarapítására és rendbe hozatalára. A homokozóval kapcsolatban több megoldás is felmerült, ezek közül a későbbiek folyamán fog kiderülni mi valósulhat meg. A méretéből fakadóan nem lehet megoldás a homokozó lezárása, a körbekerítés pedig azért nem megfelelő, mert a kutya és macska ugyanúgy be tud menni a dolgát elvégezni. Tehát megoldás száz százalékban még nem született ebben a kérdésben.

A hulladékgyűjtő számának növelése viszont még a közeljövőben. megtörténik. A patkány és rágcsálóirtás szintén hamarosan a hivatal részéről is megtörténik, de kérik a lakosságot is, hogy saját maga is helyezzen el biztonságos helyen rágcsálómérget a nagyobb hatékonyság érdekében. A biztonság kérdésében már annyi előrelépés történt, hogy a lakossági észrevétel bejelentése után többször megfordul a Közterület Felügyelőség a környéken, de a következőkben a Rendőrség figyelmét is fel fogják hívni erre a játszótérre, hiszen a randalírozások jobbára éjszaka történnek. A rendszeres ellenőrzéssel és a környék rendbetételével minden esély megvan arra, hogy a rossz életű társaság magja el szokik a környékről.

Felmerült egy olyan megoldás is a lakók részéről, hogy zárt udvarrá lehetne nyilvánítani a játszótéri parkot, ezáltal még jobban magukénak éreznék a rendbetételt és a felügyeletet a környékben élők. Ez azonban tűzvédelmi szempontból nem megvalósítható, arról nem is beszélve, hogy a rossz szándékú fiatal átugorja a kerítést, a rendőr pedig nem. Tehát ugyanúgy folyna a randalírozás a játszótéren, mint ahogyan eddig.

A lakossági fórum végül mindenki megelégedésére szolgált. A jövőben tehát megkezdődik a munka, és minden bizonnyal egy kellemes pihenőhellyé és az új játékokkal, a megfelelő körülmények megteremtésével remek szórakozási lehetőséggé válik gyermeknek, felnőttnek és idősnek egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.