Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 16. 10:28, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Pusztító lakástűzbe torkolló karácsonyi ünnepek

Pusztító lakástűzbe torkolló karácsonyi ünnepek

Kiskunfélegyházán, a volt Laktanya egyik épületében berendezett szobában illusztrálták a tűzoltók, hogyan válik pusztító lakástűzzé egy égve felejtett adventi koszorú gyertyalángja.

A tűzoltók minden évben felhívják a Karácsonyi Ünnepek előtt a lakosság figyelmét a figyelmetlenségből eredő lakástüzekre, melyek legfőbb forrásai az égve felejtett adventi gyertya, csillagszóró, a rossz műszaki állapotban lévő karácsonyfa égők, világító elektromos ablakdíszek stb.

Ezúttal a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem munkatársai a félegyházi laktanyában berendezett lakásban szemléltetéssel is megpróbálták felhívni a figyelmet az adventi koszorú gyertyalángjának lehetséges továbbterjedésére a lakásban lévő bútorokra, szőnyegre és a közelben lévő minden éghető tárgyra.

A nem kellő óvatossággal elhelyezett, felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek és gyertyák lángja könnyen meggyújtja a közelben tartott éghető anyagokat csakúgy, mint a karácsonyfán elhelyezett nem megfelelő műszaki állapotú izzósor. - mondta Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy a vele készített interjú során. Valamint felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben tegyünk a gyertya, mécses, adventi koszorú alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését.

Igaz, már nincs szokásban a karácsonyfára nyílt lánggal égő gyertyát helyezni, de a csillagszórók és a nem megfelelő műszaki állapotban lévő égősor szintén ugyanilyen veszélyekkel jár. Ne feledjük azt sem, hogy a kiszáradt, gyantás karácsonyfánk gyúlékonysága napról-napra fokozódik!

Jótanácsok az ünnepekre vonatkozóan, hogy az otthon melegét ne a lakástűz adja!

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a tüzelő-, fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása

Az ünnepi készülődés egyik alapja a sütés-főzés. A tűzhelyen felejtett étel, olaj is gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon gyorsan továbbterjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet!

Az adventi koszorú, égő mécses, gyertya lángja meggyújtja a közelben tartott éghető anyagokat (pl.: papírt, lakástextíliát, bútorokat). Fontos, hogy ezeket a tárgyakat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését!

A csillagszóró és rossz műszaki állapotú, gyakorta engedély nélkül forgalmazott elektromos füzérek, karácsonyfa izzók zárlata is tüzet okozhat, ezért fontos, hogy legális forrásból szerezzünk be engedélyezett terméket. Lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül a kivilágított karácsonyfát. Ajánlott a lakásokban kézi tűzoltó készüléket készenlétben tartani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.