Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Október 29. 19:07, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre

Megyénkben is számos helyen okoznak fennakadást a viharos. A legtöbb helyen utakra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek a fák, faágak.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, információnk szerint eddig személyi sérülés nem történt.

Az országban a legerősebb széllökéseket, 130 kilométer per órás sebességűt Siófokon mérték, de Bács-Kiskunban is 90-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek. Bács-Kiskun megyében az erős szél miatt másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás van érvényben. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát is. Kalocsa, Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében vasárnap kora délután vörös riasztás volt érvényben, ezt azonban már visszavonta a meteorológiai szolgálat.

Olvasóink elmondása alapján Kecskeméten és környékén is sokfelé akadályozzák a forgalmat a letört faágak. Az Izsáki úton fa dőlt az útra, a Széchenyi városban az útra sodorta a szél a bezsákolt faleveleket és a Vacsiközben is komoly károkat okozott a szélvihar, de a környező főutakon is több helyen átmeneti úttorlaszt hagyott maga mögött a vihar. Több olvasónk is jelezte, hogy az 52-esen kidőlt fa nehezíti a közlekedést, szinte egy teljes sávot elfoglal.

A Budapest-Kelebia vonalon 30-60 (esetenként 60-120) perccel növekedhet a menetidő, mert Kiskunlacháza és Délegyháza között a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre tartó vonatra rászakadt a felsővezeték. A vezeték javításáig szünetel a közlekedés ezen a szakaszon. Továbbá a Bátaszék-Kiskunhalas vonal Bátaszék és Baja közötti szakaszán az áramszolgáltató oszlopa kidőlt, és a vezeték a vasúti pályára zuhant, ezért ezen a szakaszon addig nem közlekedhetnek a vonatok, míg az áramszolgáltató eltávolítja a vezetéket – közölte az MTI.
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók a megye számos pontján avatkoznak be az erős széllel járó vihar okozta károk felszámolásánál. A tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolítják el a veszélyt jelentő lehasadt nagyméretű faágakat, kidőlt fákat. Az egységek a munkálatokat folyamatosan végzik, amint felszámoltak egy káreseményt, azonnal indulnak a következő címre. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Kiskunhalasra és Kiskunmajsára vasárnap 13 óra után nem sokkal hatalmas mennydörgéssel és orkánerejű széllel csapott le a vihar. Kiskunhalas és Kunfehértó között egy fa dőlt az útra, a halasi hivatásos tűzoltók távolították el a, Kiskunhalasi tűzoltók is folyamatosan vonultak. Délután kettő óra tájban Balotaszálláson, a település főutcáján egy fenyőfa dőlt családi házra, riasztották az emelőkosarat is, amely azonban ekkor már Kiskunhalason, a Május 1. téren a buszmegálló előtt volt egy kárfelszámolás helyszínén. Délután három óra után Tompán, a Táncsics Mihály utcában is egy lakóházra dőlt egy fa, amit a viharos szél döntött ki, az emelőkosaras műszaki egységet ide is riasztották - adta hírül a BAON internetes hírportál.

Tataházán, a Kossuth utcán egy villanyoszlopot döntött ki egy méretes fenyőfa, a felázott, meglazult talajon gyökerestől dőlt a viharos szélben a villanyvezetékre és a közeli családi ház kerítésére. Az áramszolgáltatót is riasztani kellett, hogy áramtalanítsák a vezetéket, a tűzoltók addig ugyanis nem tudtak beavatkozni. A fenyőfa eltávolításában a bácsalmási önkormányzat városüzemeltetési munkatársai is segítségükre voltak a tűzoltóknak.
A Jánoshalma és Kiskunhalas, valamint a Jánoshalma és Hajós között vezető úton is fák dőltek az utakra, a jánoshalmi önkéntes tűzoltók távolították el az útakadályokat.

A megye több településén is áramkimaradásokat okozott a vihar, a Baja-Kecskemét-Szeged háromszögben úgynevezett havaria üzemzavari helyzet van a tomboló vihar miatt, a DÉMÁSZ több munkacsoportja is folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán.

Vasárnap délután a viharerejű szél és eső Bácsalmáson is jelentős károkat okozott. Információnk szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakembereinek több helyszínre is ki kellett vonulnia. A Szent János utcában egy nyárfa törzse szakadt ketté és rádőlt a kerítésre. A Bácsalmás-Tataháza közötti úton mintegy 10-12 helyen törtek le a nagyobb méretű ágak és e fatörzsek, ezek eltávolításában a bácsalmási önkéntes tűzoltók segítettek. A Bácsalmás-Mélykút közötti úton pedig a korábbi napokban kitermelt fák akadályozták a forgalmat. Az igen erős északi szél rásodorta az úttestre a már kitermelt és ott hagyott faterméket. Bácsalmáson a Szabadság utcában pedig egy vezetéket szakított le a vihar.

Címkék: szélvihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok