Városlista
2018. október 18, csütörtök - Lukács

Hírek

2018. Október 02. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

A Zene Világnapján október 1-jén nyílt énekórán gyűjthettek tapasztalatokat a határontúli magyarság népszokásairól, zenéjéről a félegyházi általános iskolás diákok.

Az érdekes információkat Böszörményi Gergely - a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász - osztotta meg a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták a határon túl szórványosan élő magyarság összetartását és a kultúrájukhoz való mérhetetlen ragaszkodásukat.

A különleges hangzású, szívet melengető moldvai autentikus csángó népzenével pedig a Servet zenekar ismertette meg a diákokat. Az együttes neve a „Servet” jelentése: ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. Ezt a kendőt például az ünnepi előadásokon a Nagybányáról származó Markó Botond (a zenekar hegedűse) az álla alá szokta helyezni a koncertek alatt.

A zenekar többi tagja csakúgy mint Botond a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek és mindannyian gyerekkoruk óta foglalkoznak népzenével. A pusztinai Kovács Krisztián például egész kicsi kora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult, jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 17. 15:58, szerda | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg friss anyakönyvi híreinket!

2018. Október 17. 11:59, szerda | Helyi

Poloskacsapdán dolgoznak magyar tudósok

Az utóbbi években rendszeresen visszatérő problémát jelentenek a házakba, lakásokba behúzódó vándorpoloskák és márványospoloskák.

2018. Október 16. 11:06, kedd | Helyi

A piac ünnepi nyitva tartása

Az alábbiakban a piac ünnepi nyitva tartását olvashatják.

2018. Október 16. 10:55, kedd | Helyi

Piaci árak

Aktuális árak a félegyházi zöldség-gyümölcs piacon.