Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2018. Október 02. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

A Zene Világnapján október 1-jén nyílt énekórán gyűjthettek tapasztalatokat a határontúli magyarság népszokásairól, zenéjéről a félegyházi általános iskolás diákok.

Az érdekes információkat Böszörményi Gergely - a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász - osztotta meg a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták a határon túl szórványosan élő magyarság összetartását és a kultúrájukhoz való mérhetetlen ragaszkodásukat.

A különleges hangzású, szívet melengető moldvai autentikus csángó népzenével pedig a Servet zenekar ismertette meg a diákokat. Az együttes neve a „Servet” jelentése: ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. Ezt a kendőt például az ünnepi előadásokon a Nagybányáról származó Markó Botond (a zenekar hegedűse) az álla alá szokta helyezni a koncertek alatt.

A zenekar többi tagja csakúgy mint Botond a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek és mindannyian gyerekkoruk óta foglalkoznak népzenével. A pusztinai Kovács Krisztián például egész kicsi kora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult, jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 17:13, péntek | Helyi

Elégedetten az élettel

E címmel tartott előadást óriási sikerrel Pál Feri atya a Móra Ferenc Művelődési Központban február 19-én a Házasság Hete Rendezvénysorozat egyik programjaként.

2019. Február 22. 12:59, péntek | Helyi

Hogyan készüljünk fel a változó épületenergetikai követelményekre?

Egyre szigorodnak az építkezéshez köthető szabályozások, hatványozottan igaz ez az épületenergetikai követelményekre.

2019. Február 22. 12:55, péntek | Helyi

A Las Vegas-i világpremier után már a kecskeméti gyártósoron az új modell

A Mercedes-Benz megkezdi Kecskeméten az új CLA Coupé gyártá-sát. Az új CLA Coupé, valamint a CLA Edition 1 2019 májusában kerülnek kereskedelmi forgalomba.

2019. Február 22. 10:09, péntek | Helyi

Lakossági tájékoztatás fertőző veszélyes hulladék elhelyezéséről

Az otthonukban keletkező fertőző veszélyes hulladékaikat a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kihelyezett gyűjtődobozokban helyezhetik el.