Városlista
2018. december 9, vasárnap - Natália

Hírek

2018. Október 02. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

A Zene Világnapján október 1-jén nyílt énekórán gyűjthettek tapasztalatokat a határontúli magyarság népszokásairól, zenéjéről a félegyházi általános iskolás diákok.

Az érdekes információkat Böszörményi Gergely - a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász - osztotta meg a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták a határon túl szórványosan élő magyarság összetartását és a kultúrájukhoz való mérhetetlen ragaszkodásukat.

A különleges hangzású, szívet melengető moldvai autentikus csángó népzenével pedig a Servet zenekar ismertette meg a diákokat. Az együttes neve a „Servet” jelentése: ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. Ezt a kendőt például az ünnepi előadásokon a Nagybányáról származó Markó Botond (a zenekar hegedűse) az álla alá szokta helyezni a koncertek alatt.

A zenekar többi tagja csakúgy mint Botond a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek és mindannyian gyerekkoruk óta foglalkoznak népzenével. A pusztinai Kovács Krisztián például egész kicsi kora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult, jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 09. 09:58, vasárnap | Helyi

A második is fényre lobban, jelzi: angyal szállt a földre

A hitet jelképező első gyertyaláng után fellobbant városunk adventi koszorúján december 8-án a reményt jelképező második gyertya is.

2018. December 09. 09:20, vasárnap | Helyi

Idén 56 alkotásból épült meg a Mézeskalács Meseváros

Immáron ötödik alkalommal épül fel Advent idején a Mézeskalács Meseváros, melyeknek minden egyes darabját jótékonysági célzattal készítik a vállalkozó kedvű alkotók, és akik ily módon kívánnak segítséget nyújtani.

2018. December 09. 08:00, vasárnap | Helyi

Ne feledje! Ma állat- és kirakodóvásár!

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy a hagyományoknak megfelelően ma is (december 9-én) megrendezésre kerül az ORSZÁGOS ÁLLAT- ÉS KIRAKODÓVÁSÁR a félegyházi vásártéren.

2018. December 08. 21:13, szombat | Helyi

A karácsony már kopogtat az 5. számú választókörzetben is

Mint minden évben, idén is gondoskodott az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője arról, hogy mindenkinek legyen ünnep a karácsony.