Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Január 29. 12:50, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne erőltessünk semmilyen ételt a gyermekre

Ne erőltessünk semmilyen ételt a gyermekre

A Gyermekbirodalom Betűbölcsijében január 28-án az egészséges táplálkozás volt a központi téma.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár egész évben gondoskodik a családbarát programokról. A Gyermekbirodalomban például minden második hét keddjén várják a várandós kismamákat, illetve a kisgyermekes szülőket, nagyszülőket kellemes délelőtti programjára, ahol a kicsik játékkal tölthetik el az időt, míg a felnőttek érdekes információkkal gazdagodnak a különféle előadásoknak köszönhetően.

A legutóbbi előadás például az egészséges táplálkozás témakörét ölelte fel. Az anyukákat Huczka Anita védőnő látta el hasznos tanácsokkal.
- A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is. Ha ebben a korban rögzülnek a jó szokások, akkor a későbbiekben és a felnőttkorban ezt a habitust fogják folytatni, mely az egészségmegőrzést szolgálja. Ha a szülő megtanítja, hogy miből mennyit kell fogyasztani, sőt a gyermek látja is, hogy a szülő szintén előszeretettel majszol zöldséget-gyümölcsöt, akkor ő is szívesebben fogja ezeket az egészséges ételeket megenni – magyarázta a védőnő, azt azonban kihangsúlyozta, hogy erőltetni semmiféleképpen nem szabad semmilyen ételt. Sajnos ezzel épp az ellenkező hatást fogjuk elérni. A gyermekek a későbbiek során is mellőzni fogják a számukra erőltetett ételeket.

- Napjainkban számos lehetőség nyílik arra, hogy a szülők tájékozódjanak az egészséges táplálkozás témakörében. Ennek köszönhetően jobban oda is figyelnek az egészséges ételekre, kerülik például a zsíros húsokat. A gyermeküknek pedig próbálnak mindent megadni, ügyelnek a zöldség-gyümölcs és megfelelő mennyiségű rostbevitelre. A nassolás azonban általános probléma. Az egészséges ételek mellett még mindig nagyon sok keksz és egyéb édesség fogy a nap folyamán – hangsúlyozta előadásában Huczka Anita.

Azt azonban leszögezte, hogy a gyermekeknek önszabályozó rendszerük van. Pontosan tudják, hogy miből mennyire és mikor van szükségük.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: