Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 08. 11:46, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne csak zöld, hanem biztonságos is legyen Félegyháza

Ne csak zöld, hanem biztonságos is legyen Félegyháza

Horváth Tamás, az MSZP félegyházi szervezetének vezetője interpellációt nyújtott be a város polgármestere számára, melyben kérte, hogy tegyen intézkedéseket a közbiztonság növelésére.

Az elmúlt években számos közterületi beruházás történt a városban, az adófizetők és Európai Unió jóvoltából. Az itt élők részéről azonban jogos elvárás az, hogy ne csak rendezett legyen a város, de biztonságos is – nyilatkozta lapunknak Horváth Tamás, az MSZP helyi szervezetének elnöke az augusztus 8-án tartott sajtótájékoztatón.

Azt is elmondta a szocialista önkormányzati képviselő, hogy az utóbbi időben sokan felkeresték a félegyházi üzlettulajdonosok és magánszemélyek közül, és tájékoztatták arról hogy mind a városközpontban, mind a peremkerületek városrészeiben jelen van a vandalizmus, az illegális szemétlerakás és mindezek mellett jelentősen nőttek a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is. A rendőrségi statisztikából kiderül, hogy Kiskunfélegyházán 20,7%-al emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma, melyeknek legnagyobb hányadát a lopások teszik ki. Ez az előző évhez képest 24,1%-al emelkedett. Az elmúlt évben a testi sértések száma is emelkedett a 2016-os évhez képest 21-ről 23-ra, ezen belül a súlyos testi sértések száma 10-ről 13-ra nőtt. A garázdaságok volumene is emelkedést mutat az előző évhez képest. Ezen bűncselekmények alakulásában jelentős szerepe van az alkoholnak, és a tudatmódosító szereknek is, de többször előfordult, hogy “erőfitoktatás” végett viselkedtek erőszakosan az elkövetők. Míg 2016-ban a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 183 volt, addig 2017-ben már 213-at regisztráltak a városban.

Mindezekhez részben az is hozzájárul, hogy a nagyobb munkáltatók az elvándorlásból adódó munkaerő hiányt külföldiek foglalkoztatásával próbálják megoldani, akik számára a társadalmi beilleszkedés alapvető szabályainak elsajátítása sem feltétlenül sikerül minden esetben. Ebből fakadóan számos konfliktus adódik, különösen azokon a városrészeken, ahol a külföldi munkavállalók megszállnak. A nézeteltérések pedig számos esetben rendőri intézkedést igényelnek. A szocialista vezető leszögezte azt a tényt is, hogy ezek a problémák nem csupán a városközpontot érintik.

A tendencia visszaszorítása érdekében Horváth Tamás, az MSZP félegyházi szervezetének vezetője interpellációt nyújtott be a város polgármestere számára, melyben kérte, hogy tegyen intézkedéseket az alábbi ügyekben:

  • közterületi kamerarendszer kiépítése a város egész területén, a közintézmények, temetők, iskolák környékén, különös tekintettel, azokra a területekre, ahol fokozott a bűnelkövetés gyakorisága (Petőfi-lakótelep, Majsai úti lakótelep, piac, strand, kórház, Szalay Gyula utcai üzletsor, Bankfalu)
  • a bűncselekmények, szabálysértések megelőzése érdekében a közterült felügyelők létszámának növelésére van szükség
  • a rendőrség személyi állományának bővítésére illetve a helyi kapitányság feladat és hatásköreinek visszaállítása, különös tekintettel az ügyleti rendszer felülvizsgálatára

Azt is elmondta a szocialista képviselő az interpelláció kapcsán, hogy az MSZP ezen feladatok végrehajtásának elősegítésére a jövő évi költségvetés terhére külön finanszírozási javaslattal fog élni és ezek teljesülése esetén fogja jóváhagyni azt.

Eszik Bence, az MSZP Kiskunfélegyházi Szervezetének elnökhelyettese kiegészítve az szocialista vezető által elmondottakat, arról beszélt, hogy mit várhatnak a félegyháziak a közterületi kamerarendszer kiépítésétől.

  • A közbiztonság erőteljes javulását, a nyugodt, biztonságos, vandál mentes lakókörnyezet megteremtését, a nagy forgalmú utak, kereszteződések, az iskolák környékének megfigyelését, a gyerekek és időskorúak védelmének erősítését.
  • Az anyagi károk csökkenését, a közterületi rongálások ( pl.: parkok, padok, buszmegállók, telefonfülkék, kukák stb.) erőteljes csökkenését, megelőzését.
  • A rendőrség munkájának segítését. A bűncselekmények, szabálysértések megelőzését, felderítésük elősegítését. A megfigyelt területeken a bűncselekmények erőteljes csökkenését.
  • Azonnali intézkedéseket a közösségi normákat megsértőkkel szemben. A területen szolgálatot teljesítő rendőrjárőr a város lakosainak biztonsága érdekében azonnali intézkedésekkel reagál a történésekre.

Várakozásaink szerint a közterületi kamerarendszer kiépítése beváltja a hozzá fűzött reményeket és élhetőbbé teszi lakóhelyünket mindannyiunk számára” –szögezte le nyilatkozatának végén Eszik Bence elnökhelyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.