Városlista
2019. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2018. November 13. 15:57, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nagy léptékben fejlődik a 2. számú választókörzet is

Nagy léptékben fejlődik a 2. számú választókörzet is

Bense Zoltán a 2. sz. választókörzet önkormányzati képviselője Lakossági Fórumon számolt be az elért eredményekről és az elkövetkező idő terveiről november 12-én a József Attila Általános Iskolában.

A fórumon megjelentek nagy érdeklődéssel hallgatták végig Bense Zoltán képviselőt, majd azt követően Dósai Bence kabinetvezetőt, aki a Zöld város projekt körzetet érintő részleteiről számolt be látványtervekkel illusztrálva. Az egész várost érintő fejlesztési tervekről pedig Csányi József polgármester beszélt.

- A Zöldváros program - a közel 2 milliárd forint összköltségével - városunk eddigi legnagyobb beruházása, mely a 2. számú választókörzetet is nagymértékben érinti. Így például a Szalay Gyula parkot, a Mártírok utca elejét, ahol lesz egy főleg idősebb korosztálynak kialakított pihenőpark, a Korond utcában teljesen megújul a játszótér és a Szent János tér szintén átalakul. Nem a Zöldváros, hanem a Félegyháza megújul program részeként pedig újra bekapcsolódhat az egészségügy keringésébe a régi SZTK rendelőintézete is, melynek átadását jövő nyárra tervezik. Ezzel együtt a Korond utca is meg fog újulni, a fásítás mellett új világítást és burkolatot kap – számolt be a tervekről Bense Zoltán.
- Nemcsak a 2. számú választókörzet, hanem az egész város életében óriási jelentősége van az Alsótemető ravatalozójának a megépítése. A munkálatok még mindig javában folynak, jelen pillanatban a körbekerítésén és a portaépület kialakításán dolgoznak – tette hozzá a képviselő.
Az elmúlt időszak fejlesztéseit tekintve pedig elmondta, hogy a Nap utca új aszfalt burkolatot kapott, a közvilágítás fejlesztése pedig még mindig folyamatban van. A tavalyi lakossági fórum óta decemberig bezárólag 29 új világítótest kihelyezése történik meg, így például az Alsótemető melletti játszótér is kap világítást.
A Bikahegy nagy ütemben zajló fejlődése mellett az egész körzet fejlesztési terveiről is beszélt a képviselő. Így például a József Attila utcában szeretnék megoldani a csapadékvíz elvezetést, valamint az Avarköz aszfaltozását is a jövő évben.

Dósai Bence kabinetvezető részleteiben mesélte el, hogy konkrétan mit rejt magában a Zöld város projekt megvalósítása. Mint ahogy az már a nevében is benne van, a tervek előkészítésekor arra törekedtek, hogy növekedjen városunkban a zöldfelület és a közösségi terek gyarapítása több lehetőséget kínáljon a kikapcsolódásra. Ennek függvényében mintegy félmillió növényt telepítenek a beruházás során, valamint a Korond utcát sétáló utcává alakítják. Ezen kívül az Attila és a Horváth Zoltán utca között pihenőparkot létesítenek és visszaállítják az egykori Petőfi-kutat is.

A kabinetvezető mindenre kiterjedő magyarázata után Csányi József polgármester az egész várost érintő eredményekről és jövőbeni fejlesztésekről beszélt:
- Városunkban is, mint az egész országban a legkardinálisabb kérdése az egészségügy. A kórház fejlesztése mellett, lehetőséget kell nyújtani arra, hogy kulturált körülmények között tudják igénybe venni az orvosi ellátást. Erre nagyon jó lehetőséget látott a városvezetés a régi SZTK épületében, melynek környezete megfelelő számú parkolóhely kialakítására is lehetőséget biztosít. Az új egészségközpontban 9 háziorvos, 6 gyermek háziorvos fog rendelni, valamint a védőnők az Egészségfejlesztési Iroda és egy gyógyszertár is helyet kap az épületben. A bankokból és postáról ismert hívókártyás rendszernek köszönhetően pedig olajozottabban fognak működni a háziorvosi rendelések is. Így tehát belépve az egészségközpontba, a recepción egy sorszámot kell húznia a betegnek aszerint, hogy melyik orvoshoz szeretne menni, vizsgálatra érkezett, avagy csak receptet íratna.
Az egészségügy mellett a városban zajló gazdasági életre is kitért a polgármester.

- A gazdasági fejlődés területén két részből indultunk el. Az egyik, hogy az itt lévő vállalkozások itt maradjanak és fejlesszenek, de teremtsünk kedvező lehetőségeket azoknak a cégeknek is, akik itt szándékoznak befektetni. Ennek köszönhetően több mint 25 év után először lehettünk annak szemtanúi, hogy egy új iparág költözik városunkba: a fegyvergyártás. Ez munkahely teremtés szempontjából is fontos előrelépés. De emellett városunk kiváló infrastruktúrájának köszönhetően még sok lehetőséget rejt magában. A városvezetés törekvése továbbra is az, hogy a félegyháziak itthon találjanak munkát, megélhetést és azt az időt, amit a munkába utazásra fordítanak, azt töltsék inkább a családjukkal és fordítsák pihenésre – zárta gondolatait a polgármester.

A beszámolókat követően a körzet lakói szabadon feltehették kérdéseiket és közölhették észrevételeiket, esetleg panaszaikat, melyekre a körzet képviselője és a városvezető tisztségviselők adtak választ.
Így például többen panaszkodtak a zöldhulladék elszállításával kapcsolatosan. Kifogásolták, hogy nem szállítják el, és a gyűjtőzsák beszerzése is nehézségekbe ütközik.

Faragó Zsolt jegyző egyetértett a panasztevőkkel és elmondta, hogy a problémát már többen is jelezték. Az áldatlan állapot megoldására az önkormányzat – noha ez nem tartozik a hivatal feladatai közé – önerőből oldja meg a zöldhulladék begyűjtését, és mindent megtesz a további kellemetlenségek elkerülésére.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 17:05, szerda | Helyi

A kutyák megérzik a rosszindulatot

A kutyák képesek felismerni, hogy ki milyen ember. Pontosabban mondva képesek eldönteni, hogy ki hogyan viselkedik a többi emberrel.

2019. Május 22. 16:15, szerda | Helyi

Betiltja az EU több egyszer használatos műanyag használatát

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan

2019. Május 22. 16:02, szerda | Helyi

Nagy szükség van Magyarországon a vérplazmadonorokra

Magyarországon több mint 4000 ember él plazmaalapú gyógyszerekkel, melyeket mesterséges úton nem lehet előállítani.

2019. Május 22. 15:31, szerda | Helyi

Speciális szűrőkamion érkezik Kiskunfélegyházára

2019. június 14-én, pénteken az Egészségközpont ünnepélyes átadása alkalmából megnyitja kapuit a BENU Egészségutca.