Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Augusztus 27. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Megújult az állandó tárlat

Megújult az állandó tárlat

Megújult környezetben, ­kibővült tartalommal várja a látogatókat a Petőfi Sándor emléke és kultusza Kiskunfélegyházán című állandó kiállítás abban az emlékházban, ahol a költő gyermekéveit töltötte.

Új állandó kiállítást rendeztek be a Petőfi emlékházban - tudatta a napokban a BAON internetes hírportálja. A megújult tárlatot a hét végén adták át a nagyközönségnek. A kor igényeinek megfelelő kiállítás bemutatja Félegyháza mezővárosmúltját, azt a fejlődő mezővárost, amelyet ­Petrovics István sikeres vállalkozásának helyszínéül választott 1824–1830 között. A látogató bejárhatja Petőfi útját – a szülők vállalkozásait, a gyermek, a diák, a katona és a vándorszínész Petrovics ­Sándor után a költő Petőfi Sándor életét is megismerheti. A szerelmek, a házasság után a forradalom és a szabadságharc időszaka, illetve az ez időben született versei kerülnek előtérbe. A tárlat további része az emlékezet és a kultusz születését mutatja be. Kiskunfélegyházán 1860-ban indult Reményi Ede hegedűművésznek köszönhetően a híres nemzeti költő helyi tisztelete, emlékhelyének megteremtése.

A Petőfi emlékház 2013-ban – a Kiskun Múzeum önkormányzati fenntartásba kerülése után – vált a múzeum szerves részévé. – Az új fenntartó és a múzeum szakemberei teljesen újragondolták a Petőfi emlékház jövőjét – nyilatkozta lapunknak a felújítás kapcsán Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója. Elmondta, az elmúlt évek alatt lépésről lépésre fejlesztették az emlékházat, ahol nem csak a Petőfi-emlékeket mutatják be. Az épület másik felében olyan művészteret alakítottak ki, amelyben a városhoz kötődő alkotók kaptak kiállítási lehetőséget. 2014-ben nyílt meg a ­Petőfi-kutatókat bemutató kiállítás. Utána berendeztek egy irodalmi poétazugot, illetve egy múzeumpedagógiai foglalkoztatót. 2015-ben nyílt meg a ­Művésztér, amelyben négy alkotó kapott helyet. Ide került át a ­Dulity Tibor-­kiállítás, Szántó­ Piroska,­ ­Morell Mihály és ­Faragó ­József tárlata.­
– Most jutottunk el oda, hogy az első, eredeti Petőfi-­emlékek Kiskunfélegyházán című kiállítást is újragondoljuk. A több mint 20 éves tárlat nagyon megérett a felújításra. Az elmúlt két évtized alatt ugyanis nagyon sok helyi kutatás és új eredmény látott napvilágot. A fejlesztésre az Emberi Erőforrások ­Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi Ágoston program keretében nyert 1,5 ­millió forint támogatást a város.­ A tárlat alapja megmaradt, de sokkal több, látványos és színesebb elemmel, képanyaggal, tárgyi emlékekkel egészült ki – mondta el az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.