Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 25. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Kövek a testben: tünetek és kezelés

Kövek a testben: tünetek és kezelés

Epekő, vesekő, húgyhólyagkő...

Kő, sőt kövek meglehetősen sok helyen kialakulhatnak a szervezetünkben, leggyakrabban az epében és a vesében, de előfordulhat a húgyhólyagban is. Hogyan ismerhetjük fel ezeket és milyen kezelés javasolt?

Epekő
Az epeúti kövesség kockázatát a genetikai hajlam és bizonyos társbetegségek mellett jelentősen növeli az elhízás és az inzulinrezisztencia. Ugyanakkor a hirtelen súlyvesztés vagy 5-10 napnál hosszabb böjt szintén rizikófaktor. A megelőzésben jelentős szerepe van a szénhidrátszegény diétának és a rendszeres testmozgásnak - mondja dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza.

Epekő tünetei

Az epekövek jelentős része tünetmentes, esetleg puffadást, emésztési panaszt okoz. Ha mégis görcs jelentkezik, az jellemzően zsíros, fűszeres vagy puffasztó étel elfogyasztása után fél-egy órával fordul elő. Ilyenkor erős, jobb bordaív alatti, lapocka felé sugárzó hasi görcs, hányás jelentkezik, szövődmények esetén sárgaság, láz kíséretében. Az egyszerű rohamot görcsoldó gyógyszerekkel, koplalással, majd zsír- és fűszerszegény diétával enyhíthetjük, a szövődmények azonban mielőbbi kórházi ellátást igényelnek.

Epekő diagnózisa, kezelése

A hasi ultrahangos vizsgálat a legcélravezetőbb módszer, ezen kívül szükséges lehet az epeutak speciális röntgenvizsgálata is. A megoldás elsődlegesen a laparoszkópos vagy ellenjavallat (pl. jelentős túlsúly) esetén a műtéti epehólyag-eltávolítás. Az ultrahangos kőzúzás és a gyógyszeres epekőoldás csak bizonyos ritkább fajtájú kövek esetében jöhet szóba, és hatásfoka is alacsonyabb.

Vesekő
Ha a vesék kelyheiben vagy a vesemedencében képződő homokszemcsék nem tudnak kiürülni, megrekedhetnek és növekedésnek indulhatnak, így alakul ki a vesekő. A kialakulásában szerepet játszanak bizonyos veleszületett vagy szerzett anyagcsere-betegségek, hormonális elváltozások, a vese- és húgyutak rendellenességei, a köszvény vagy a terhesség.

Vesekő tünetei

A legtöbb kő tünetmentesen van jelen. Amennyiben mégis panaszt okoz, az leggyakrabban tompa, deréktáji fájdalom. Mivel a vesekövek gyakran társulnak ismétlődő húgyúti gyulladásokkal, sokszor ennek tüneteivel is találkozhatunk: genny- vagy vérvizeléssel, lázzal, zavaros vizelettel. Ha a kő elzárja a vizelet útját, vesegörcs alakul ki, melyet gyakran kísér hányinger, hányás, heves fájdalom, ami az alhasba, a combba, lágyékba, a nagyajkakba és a herékbe sugározhat - ez akut orvosi ellátást igényel.

Vesekő diagnózisa, kezelése

A legegyszerűbb vizsgálati módszer az ultrahang, de szükséges lehet még a húgyutak speciális röntgen- vagy a CT vizsgálata is. A vesekövek nagyrész maguktól távoznak - ez elősegíthető bő folyadékfogyasztással és a mozgással. A kövek döntően kalciumtartalmúak, ezek nem oldhatók, ugyanakkor a nagyobb méretű kövek ultrahanggal zúzhatók, a kisebb darabok pedig így spontán ürülnek. A húgysavkövek a vizelet pH-értékének emelésével, gyógyszerekkel oldhatók, illetve főleg belsőségekben, húsokban, hüvelyesekben, édesvízi halakban szegény diétával megelőzhetők.

Húgyhólyagkő
A húgyhólyagban homok formájában lerakódhatnak az emésztés melléktermékei, amelyek később kövekké állhatnak össze. A leggyakoribb hajlamosító tényező a prosztatanagyobbodás miatti vizeletpangás.

Húgyhólyagkő tünetei

Mivel a kövek ingerlik a hólyag nyálkahártyáját, vérzést okozhatnak, amelyet a vizeletben észlelhetünk. Sűrűbbé váló vizelési inger, illetve alhasi görcsök is utalhatnak rá. Ha a kő vagy a prosztatanagyobbodás elzárja a vizelet útját a hólyagban, a vizelet hirtelen abbamaradhat, a felgyülemlő, hólyagot feszítő vizelet pedig kifejezett alhasi görcsöt okoz. Bármilyen vizelési panasz esetén orvoshoz kell fordulni.

Húgyhólyagkő diagnózisa, kezelése

Az esetek túlnyomó részében az ultrahang vizsgálat diagnózishoz vezet. A legtöbb kisméretű kő magától távozik, ugyanakkor a hajlamosító alapbetegséget mindenképpen kezelni kell. Ha a kő elzárja a vizelet útját és pangás alakul ki a húgyúti rendszerben, katéter felvezetése lehet szükséges, a köveket pedig műtétileg távolítják el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok