Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. December 01. 15:11, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Idén lenne 85 éves Rockenbauer Pál

Idén lenne 85 éves Rockenbauer Pál

Mint minden évben, a Kiskun Természetbarát SE Rockenbauer Pál gyalogtúra szakosztálya idén is megemlékezett névadójáról halálának 31. évfordulóján.

A közelszőlői pihenőparkban – a nagynevű természetjáró emléktáblájánál – először Bozó Lajos, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelent túratársakat, külön kiemelve Takácsné Medveczki Zsuzsannát, a Platán utcai Általános Iskola igazgatóját, Rádi Ferenc és Kovács Ferenc túravezetőket.

- Rockenbauer Pál idén november 26-án lenne 85 éves, de már 31 éve halott. Mégsem felejtjük el. A félegyházi természetjárók minden évben itt a közelszőlői pihenőparkban mécsest gyújtanak és koszorút helyeznek el a nemzetközi hírű természetfilmes emléktáblájánál – mondta Meizl Ferenc, a Platán utcai Általános Iskola volt igazgatója, a Madárbarát Klub vezetője az elnök szavait követően, majd Rockenbauer Pál életútjának főbb állomásairól beszélt.

Az összejövetel koszorúzással és a mécsesek elhelyezésével folytatódott, majd a jelenlévők közösen elénekelték Rockenbauer Pál kedvenc nótáját. Ezt követően a természetjárók az iskola ebédlőjében folytatták a megemlékezést.

Kovács Ferenc, a szakosztály volt túravezetője Lánczi Péter, a Turista magazin újságírójának szavait idézve mesélt a Rockenbauer Pál nevéhez kötődő természetfilm létrejöttéről.

- Hazánkban nincs olyan természetjáró, aki ne tudná ki volt Rockenbauer Pál, vagy ne ismerné az általa rendezett Másfél millió lépés Magyarországon című országjáró sorozatot. Kétségtelenül ez volt Rockenbauer Pálnak és csapatának a legismertebb és legnagyobb hatású filmje, mely 14 részen keresztül mutatta be Magyarország tájait és a benne élő embereket, és amely turista vénájú nézőközönségén kívül is bőven toborzott magának lelkes közönséget. Rockenbauer nemcsak a hazai ismeretterjesztő filmezésben hagyott nyomot, hanem barátai, kollégái és tisztelői szívében is, akik a mai napig csak Pali-ként emlegetik. A Magyar Televízióban 1978. áprilisában alakult meg az első természetfilmezéssel foglalkozó műhely, amelynek Rockenbauer is alapító tagja volt, sőt egy ideig a szerkesztőség vezetői posztot is ő látta el. Közvetlenül a Natura Szerkesztőségének megalakulása után más műsorok mellett megkezdődött a Kéktúra film előkészülete. A Magyarországot bemutató sorozat megvalósításáról sokáig folyt a vita Rockenbauerrel, aki az Országos Kéktúra mintegy 1100 km-es távját (1978-ban a Kéktúra útvonalának hossza kb. ez volt) egyhuzamban végigjárva, nem pedig évszakos bontásban szerette volna bemutatni. Végül ez valósult meg, de előtte Sáfrány Józseffel bejárták a forgatási helyszíneket és ebből az útból született meg a film forgatókönyve. A csapat 1979. július 31-én vágott neki az Országos Kéktúrának, amelyet a Nagy Milictől 76 napon át tartó vándorlással jártak végig az Írottkő alatti Szent Vid helyig.

Közel 2 éves utómunka után a TV-nézők 1981. májusában láthatták a Másfél millió lépés Magyarországon első epizódját. A 14 részes sorozatnak máig tartó sikere több mindenben rejlik. A néző úgy érezhette magát (és érezheti ma is), hogy együtt baktat a csapattal a kék ösvényen és részese annak az atmoszférának, melyet Rockenbauer személyes varázsa teremtett meg. Benne mindenki partnerre találhatott, mert rendkívüli módon tisztelte az emberi értékeket és a tudást. Talán e képernyőn keresztül is átható tulajdonságának köszönhető, hogy olyan emberek is a szívükbe zárták, akik személyesen nem, csak filmjeiben ismerhették meg.
A Másfél millió lépés Magyarországon a természetjárás és kimondottan a Kéktúra népszerűsítése mellett komoly szociológiai dokumentum is egyben. Felbecsülhetetlen néprajzi kincset hoztak létre, amely idővel csak még értékesebbé válik. Utolsó pillanatban kapták lencsevégre a klasszikus vidéki életformát, az eltűnő falusi közösségeket, illetve szólaltattak meg kihaló mesterségeket űző embereket. A sikeres Kéktúra film 7 évvel később, 1986-ban folytatódott az És még egymillió lépés című filmmel. A Szekszárdig tartó vándorlást a stáb később a 90-es évek elején az Alföldön keresztül folytatta, hogy bezárják a kék sávval jelzett kört. Sajnos ebben az utazásban Rockenbauer már nem vehetett részt.

Kovács Ferenc túravezető, Rockenbauer Pál jó barátjának emlékező szavait követően előkerültek a kosarakból a csemegézni valók és a forralt bor, majd kötetlen baráti beszélgetéssel folytatódott az este.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.