Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Április 18. 14:09, szombat | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

Herman Ottó tiszteletére avattak szobrot Kiskunfélegyházán

Herman Ottó tiszteletére avattak szobrot Kiskunfélegyházán

A madarak atyja születésének 180. évfordulójához kapcsolódóan ma (április 18-án) ünnepélyes keretek között felavatták a Herman Ottó emlékművet.

A madarak atyja születésének 180. évfordulójához kapcsolódóan ma (április 18-án) ünnepélyes keretek között felavatták a Herman Ottó emlékművet. A szobor és a körülötte elhelyezkedő emlékpark megálmodója Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató, a Magyar Madártani Egyesület helyi szervezetének vezetője.

Az avatóünnepségen elsőként Csányi József polgármester köszöntötte a résztvevőket. Ahogy elmondta, Herman Ottó apai örökségeként szerezte a természet és elsősorban a madarak iránti érdeklődését. Ezt a vonzódást tükrözi az emlékmű, melyet Szabó Ildikó művésztanár tervezett és Bozóki István kőfaragó-mester, szobrász kivitelezett.

A polgármester véleménye szerint, egy olyan szobrot kapott a város, mely gyöngyszeme lett a település központjának. A madarak atyjáról Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Madárbarát Klubjának vezetője, a Magyar Madártani Egyesület helyi szervezetének vezetője beszélt. Ahogy elmondta, Herman Ottó korának egyik legjelentősebb természettudósa volt. Mint kiderült, Meizl Ferenc példaképének tekinti a madarak atyját, aki Gróf Széchenyi Istvánhoz hasonlóan igazi hazafiként szolgálta a nemzet felemelkedését.

Tudományos munkássága pótolhatatlan a Magyar természetvédelemnek. 14 könyve jelent meg, melyekben az élő természet nagy összefüggéseire világított rá. Ő hozta létre az ország első madártani intézetét. Így az sem véletlen, hogy őt tekintjük a tudományos madártan, az ornitológia megalapítójának – tette hozzá Meizl Ferenc.

A beszédet követően a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda Kossuthvárosi tagóvodájának nagycsoportosai mutattak be műsort. Felkészítőjük: Patai Istvánné.

Az ünnepség zárásaként került sor az ország egyetlen madárbarát könyvtára mellett a Herman Ottó emlékmű leleplezésére és megszentelésére.
A résztvevők ezt követően a könyvtárban megtekinthették a Herman Ottó életművét bemutató kiállítást, ami április 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: