Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Április 09. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Gomba a D-vitamin bomba!

Gomba a D-vitamin bomba!

Természetes módon, táplálékkal együtt beviheti szervezetébe a szükséges napi D-vitamin-adagját. Ehhez nem kell mást tennie, mint a „napozó” gombákból hármat elfogyasztania.

Egy ír cég öt év alatt nemesítette ki azt a gombafajtát, amelyik pont olyan, mint a normál sampinyon, ám tele van D- és B5-vitaminnal. (Utóbbinak a hiánya fáradtságot okoz.) Ez a különleges gomba a vérnyomást normalizáló káliumban is gazdag. Míg a gombák legtöbbjét pincékben termesztik, ezt a gombát a napon. A napfény ultraibolya sugarai serkentik a gombákat, hogy a bennük található szterolokat D-vitaminná alakítsák át. Természetesen a fajtanemesítők pontosan kikalkulálták, hogy mennyi i9deig kell a gombát UV-fénynek kitenni ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin kialakuljon benne. A tudósok már korábban pedzegették, hogy a gombák szinte mindegyike „gazdagítható” D-vitaminnal, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között 60 percre a napfürdőnek teszik ki őket. Külön szerencse, hogy a hőkezelés, azaz főzés nem árt a gombában található D-vitaminnak.

Miben mennyi?
D-vitamin sokféle élelmiszerben előfordul. Az olajos halak, a tojás egyaránt fontos D-vitamin forrás. Sajnos az is számos kutatás által megerősített tény, hogy az európai népesség általában D-vitamin hiánnyal küzd. Ez alól csak a mediterrán vidéken élők számítanak kivételnek, míg például a briteknek egyenesen 70 százaléka szenved D-vitamin hiánytól.

Címkék: D-vitamin, gomba, vitamin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok