Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. December 20. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezeket soha ne fogyassza együtt, ha jót akar!

Ezeket soha ne fogyassza együtt, ha jót akar!

Hat meglepő párosítás.

Vannak élelmiszerek, amelyekkel önmagukban semmi baj, de valami mással fogyasztva megemelik a vércukorszintet vagy éppen visszafogják a fontos tápanyagok felszívódását. Ezért fontos tudni, hogy mit mivel szabad enni, vagy még inkább mit mivel nem. Íme, hat párosítás, amit jobb elkerülni.

Tea és tej
A fekete tea gazdag antioxidánsokban, így csökkenti a gyulladást, ami összefügg számos krónikus betegséggel, köztük a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. Azonban már az egészen kevés tej is (tehén- vagy szójatej) tönkreteszi ezeket a pozitív hatásokat. A tejfehérje ugyanis kötődik a tea antioxidánsaihoz, és megakadályozza a felszívódásukat. Mi több, a tej ebben az esetben nem képes megfelelően kalciumot sem átadni. A teában lévő koffein ugyanis csökkenti a kalcium felszívódását. Ezért a citromos tea sokkal jobb, mert a citromlé ténylegesen megnöveli az antioxidánsok mennyiségét úgy, hogy a szervezet képes is azokat felvenni.

Fehér kenyér és lekvár
Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukor szintjét. Ha két vagy több szénhidrátforrást együtt fogyasztunk (például fehér kenyeret és lekvárt, vagy kólát, és sült krumplit) már meg is van a recept a katasztrofálisan egészségtelen étkezéshez. Ha gyorsan emelkedik a vércukorszint, a test nagyon keményen kezd dolgozni, hogy levigye azt, s inzulint szabadít fel a hasnyálmirigyből.

Ebből az energiavesztés érzése, rossz hangulat, fáradtság és ingerültség alakulhat ki. Hosszú távon ez a folyamat végül megviseli a hasnyálmirigyet, és inzulinrezisztencia, illetvecukorbetegségalakulhat ki. Ezért jobb a finomított szénhidrátokat rostban gazdag élelmiszerekre, például teljes kiőrlésű gabonákra cserélni, amelyek segítenek lassítani az emésztést, és eltüntetni a vércukorszint hullámzását.

Saláta és zsírszegény öntet
A táplálkozástudomány már kiderítette, hogy a karotinoidok, bizonyos növényi pigmentek segítik mérsékelni a rák, szív- és érrendszeri betegségek, illetve a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, s könnyebben felszívódnak, ha zsíros öntettel együtt fogyasztjuk a növényeket. De a zsírosat nem kell szó szerint érteni, egy kis olívaolajos dresszing tökéletes szolgálatot tesz.

Alkohol és koffein
Gyakran előfordul, hogy bort iszunk a főétkezéshez, majd az ebéd vagy a vacsora lezárása kávéval történik. Pedig ez rossz ötlet. A koffein által adott energialöket elfedheti az alkoholt, így könnyen alábecsülhetjük annak hatását a szervezetünkre. Magyarán nem tudjuk, hogy mennyire vagyunk italosok. Ugyanez a helyzet az olyanfajta koktéloknál, amelyek például vodkát kevernek energiaitallal. Az ilyen italok fogyasztásáról kimutatták, hogy meredeken emeli a baleseti kockázatokat.

Lencse és vörösbor
A vörösborok tanninokat tartalmaznak, amelyeket ha összekeverünk növényi alapú forrásokból (például a lencséből vagy a szójababból) származó vassal, az komolyan akadályozza a szervezetet abban, hogy felvegye az ásványi anyagokat. A növényi alapú vasat eleve nehezebb felvenni, mint a "hús-alapút", s ezen a tanninok csak rontanak. Azok számára, akik nem fogyasztanak húst, ezt különösen fontos tudni.

Hamburgerek és sör
A szervezetbe jutó különféle anyagok feldolgozása a májban történik, amely fontossági sorrendet állít fel. Az alkoholt méregnek érzi, és azzal kezdi a munkát. A zsír pedig ott marad a véráramban, amely elviszi a zsírszövetekhez, ahol aztán tárolódik. A zsírban gazdag élelmiszert nehezebb megemészteni, ezért az ember tovább érzi magát jóllakottnak. És persze kívánja a sört. De mint tudjuk ez egy csapda.

Címkék: ételek, párosítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: