Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Október 03. 10:20, csütörtök | Helyi
Forrás: PR cikk

Ezek a legnépszerűbb lovassportok

Ezek a legnépszerűbb lovassportok

A különböző lovassportok egészen más szabályokkal rendelkeznek, így más-más technikákat is igényelnek.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a ma legnépszerűbbnek számító lovassportokat, amelyeket már gyerekkorban érdemes elkezdeni.

A lovaglás több szempontból is tökéletes testmozgás, amely jó erőben tart, fejleszti a koordinációs készségeket, valamint nagymértékben erősíti a láb-, has-, hát-, és vállizmokat. Ráadásul bármilyen életkorban kivitelezhető tevékenység, és ami még ennél is fontosabb, bármikor el lehet kezdeni, és meg is lehet tanulni a lovaglás alapjait.

Íme a legnépszerűbb lovassportok:

1. Díjugratás
Hazánkban talán a díjugratás a legnépszerűbb lovassport. Az ilyen jellegű versenyeken a lovasnak egy pályán meghatározott számú mesterséges akadályt kell egy bizonyos sorrendben leküzdenie, tehát kihagyni egyet sem lehet. Az akadályok általában rudakból vagy palánkokból állnak, de lehet például vizesárok, kőfal vagy ezek különböző variációi. Nem csak magas, hanem igazából távolugrásról is beszélünk, hiszen az akadályok lehetnek szélesek és meredekek is egyaránt.

2. Díjlovaglás
A díjlovaglás bonyolult műfajnak tekinthető, ugyanis ez esetben a lovak idomítottsági versenyéről van szó. A verseny egy téglalap alakú négyszögben zajlik, ahol nincs semmi akadály, csupán a négyszög szélén betűk vannak lerakva. Az adott betűknél meghatározott feladatokat kell bemutatnia a lovasnak – ezek előre leírt program szerint történnek - , majd ezeket pontozzák a bírók. Speciális versenyszámnak tekinthető az, amikor a lovas saját maga által választott zenéhez maga állítja össze koreográfiáját. A 22bet -nél is népszerű ez a sportág.

3. Fogatversenyek
A lovasversenyek közé sorolhatjuk a kettes és a négyes fogatok számára kiírt fogatversenyeket. A fogatok első versenyszáma a díjhajtás, a második a terep, a harmadik pedig az akadályhajtás. Itt egy vonalvezetésű pályán felállított kapukon kell alapidőn belül végig hajtani úgy, hogy a bólyák tetején elhelyezett labdák ne essenek le. A három eredményt összegezve alakul ki a végeredmény. A maraton „E” szakaszában az akadályokon kell a fogatoknak a betűkkel kijelölt kapukon keresztül menniük, mindezt persze a lehető legrövidebb időn belül.

4. Military
A military sem tartozik az egyszerű sportágak közé, persze ha létezik egyáltalán olyan. Három részből áll: az első része a díjlovaglás, második a tereplovaglás – amikor a lovasnak a terepen meghatározott időn belül kell teljesítenie a természetes akadályokkal ellátott pályát -, a harmadik pedig a díjugratás. A tradíciók szerint három nap alatt bonyolítják le ezt a három részfeladatot általában, de manapság már kezd divat lenni az egynapos military lovasverseny is.

5. Western lovaglás
Magyarországon is egyre népszerűbb a western lovaglás, amely egy speciális lovaglási stílus. Saját versenyeket rendeznek, amelyeket az utóbbi időben hazánkban is rendeztek a műfaj kedvelői és művelői számára. Általánosságban elmondható, hogy „quarter horse” típusú lovakat lovagolnak ezeken a versenyeken, ahol például különböző ügyességi versenyeket, hordó kerülgetést, borjú kifogást és terelést rendeznek.

6. Lovas póló
Különleges lovas labdajátéknak tekinthető a lovas póló, amely során két csapat hosszú ütővel kerget egy kis méretű labdát. Ezek a versenyek 7 perces menetekben zajlanak. Aki kedveli a lovaglást és a labdajátékokat, annak biztosan kedvére való ez a lovassport.

7. Lovastorna
A lovastorna esetében a versenyző egy futószáron vágtázó lovon mutat be különböző tornagyakorlatokat. Természetesen vannak egyéni és csoportos gyakorlatok egyaránt. Fontos tudni, hogy ennél a sportnál egy igen megbízható, kiegyensúlyozott és nyugodt lóra van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: