Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. December 13. 14:45, péntek | Helyi
Forrás: PR cikk

Építő építés

Építő építés

A gyerekeknél már egészen kicsi koruktól kezdve beindul az “építő láz”, s ez a lelkesedés még sok-sok ideig kitart. De vajon a rakosgatás közben valami mást is csinálnak? Mire jó az építőjáték?

Csak a mesterművek épülnek fel a kicsik keze által vagy valami egészen más is? Most arról fogok kicsit mesélni, milyen hatással bírnak, és miért érdemes építőjátékokat ajándékozni.

Éntudat és testkép megerősítése

A legelsőnek megjelenő fejlődési terület az éntudat, hiszen minden totyogó baba első gondolatainak a középpontjában “az én vagyok, én csinálom meg” áll. Az első mozdulatok, tapasztalatok és “rendezkedések” ezért, hatalmas örömet szereznek, ráadásul a mozgásfunkciókat is kifejezetten fejlesztik az ilyen játékok.

A testkép kéz a kézben jár az öntudattal. A kezdeti építő folyamatok révén a kicsik nemcsak a mozgást észlelik, de megtanulják azt is, hogy meddig ér el a karjuk, hány kocka fér el a kezükben, stb.

Finommotorika

Az építés során a gyerekek erősen koncentrálnak, uralva ezzel az apró izmokat, s próbálják rendületlenül felépíteni művüket, nehogy egy rossz mozdulat tönkretegye azt. A finommozgás fejlődése így egyszerűen bekövetkezik, amely egyébként egy nagyon fontos terület, mivel később az íráshoz is elengedhetetlen.

Vizualitás és érzékelés

Ebbe sok minden beletartozik. A formák felismerése után a tér érzékelése következik, vagyis a lurkók észreveszik, hogy mi van közelebb vagy messzebb. A látványok is új megvilágításba kerülnek, ugyanis idővel, ahogy öregszik a gyerek, már a parányi különbségeket is észreveszi a játékokon. Ezáltal megváltozhat az építési technikája is.

Valóság kontra fantázia

A valóság leképezése olyan képesség, ami mondjuk felnőttkorban a lerajzolásban vagy a térképolvasásban is segít. A kegyetlen gravitáció megtapasztalása szintén ide sorolható.

A formák, színek, játéktípusok elrendezése éppen annyira fejlesztő hatású, mint a hozzájuk köthető szerepjáték. A fantázia fontosabb a gyerekek számára, mint egy egyszerű képzelőerő, támogatja a kreativitást, a személyiség kibontakozását és az önkifejezést.

Szocializálódás

A társas érintkezéshez szükséges folyamatok vagy a kommunikációs készség, a játékokon való osztozás a közös programok által fejlődik. A közös munka elősegíti a barátságok kialakulását, az együttműködést, az empátiát, de az érzelmi fejlődést is.

Különleges darabok

Természetesen fontos leleményes játékokat vásárolni. Nem árt figyelembe venni a gyermek korát sem, és ehhez mérten választani.

Nem is beszélve arról, hogy segítségükkel még az egyes szakmákról is többet megtanulhatnak. A fém építőjátékokkal építhetnek együtt versenyautót, tankot, vasautót, építkezési autót, darut vagy repülőgépet is.

Ha más típusú építő ajándékra gondolt, akkor nézzen szét a Szoti játékbolt, ajándék áruház “mérnöki” építőjátékai között!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: