Városlista
2018. január 20, szombat - Sebestyén

Hírek

2017. December 03. 10:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

A Kunság I. Kollégium című alkotást sajtótájékoztató keretében mutatták be 2017. december 2-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Kunság legfőbb értékeinek szemléltető könyve DVD melléklettel a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja keretében valósult meg.

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy anno 15 évvel ezelőtt álmodta meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő szociológiai felmérést, melynek ez most a 20. állomása.

A tényleges munka 3 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor is 17 külhoni kollégium gyűjtötte össze az egy-egy tájegységben található magyar értékeket és egyúttal számba vette magukat az értékőrzőket, a hagyományápoló embereket is.

Ezekről önálló könyvek formájában mindig megjelentek hasonló kiadványok, de elérkezett a Kunság I. Kollégiumnak is az ideje.

- A hallgatóság soraiban helyet foglaló polgármesterek, értékfeltárók és mesteremberek mind nagyon közel állnak hozzá, több éves, évtizedes barátság köti őket össze – emelte ki Lezsák Sándor, majd megköszönte mindenkinek a kiadvány elkészítésében végzett munkáját, így munkatársának, Lenkei Róbertnek a kollégium megszervezését és lebonyolítását.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője a könyvbemutató kapcsán örömmel konstatálta, hogy sikerült egy átfogó képet alkotni a homokhátság és a Tisza völgyi táj lakóiról és az itt található természeti értékekről.

Azt is megtudhattuk a jeles eseményen, hogy az értékfeltáró munkában 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, 5 középiskola és civil szervezetek képviselői vettek részt.
Az alábbi települések életéről és hagyományairól gyűjtöttek adatokat a kollégium résztvevői:
Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld.

A sajtótájékoztató zárásaként pedig mindenki, aki szerepelt a könyv lapjain, átvehetett egy ajándék kötetet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Január 19. 16:43, péntek | Helyi

Vár a Platán

A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményének Iskolaváró rendezvényének második foglalkozása az APRAJAFALVI NÉGYPRÓBA a 2018. január 23-án (kedden) 17 órakor lesz.

2018. Január 19. 11:36, péntek | Helyi

Három zarándokvonatot indít idén a MÁV

Idén három zarándokvonatot indít a MÁV; májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és idén először Medjugorjéba is

2018. Január 19. 09:20, péntek | Helyi

Elcsúszott a motoros

Kiskunfélegyházán, a Balassa utcán közlekedett egy 18 éves helyi férfi Yamaha gyártmányú segédmotoros kerékpárjával.

2018. Január 18. 14:46, csütörtök | Helyi

Iskolaváró rendezvények a József Attila Általános Iskolában

A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola szeretettel várja a nagycsoportos Óvodásokat és Kedves Szüleiket iskolaváró rendezvényeire.