Városlista
2018. július 18, szerda - Frigyes

Hírek

2017. December 03. 10:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

A Kunság I. Kollégium című alkotást sajtótájékoztató keretében mutatták be 2017. december 2-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Kunság legfőbb értékeinek szemléltető könyve DVD melléklettel a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja keretében valósult meg.

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy anno 15 évvel ezelőtt álmodta meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő szociológiai felmérést, melynek ez most a 20. állomása.

A tényleges munka 3 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor is 17 külhoni kollégium gyűjtötte össze az egy-egy tájegységben található magyar értékeket és egyúttal számba vette magukat az értékőrzőket, a hagyományápoló embereket is.

Ezekről önálló könyvek formájában mindig megjelentek hasonló kiadványok, de elérkezett a Kunság I. Kollégiumnak is az ideje.

- A hallgatóság soraiban helyet foglaló polgármesterek, értékfeltárók és mesteremberek mind nagyon közel állnak hozzá, több éves, évtizedes barátság köti őket össze – emelte ki Lezsák Sándor, majd megköszönte mindenkinek a kiadvány elkészítésében végzett munkáját, így munkatársának, Lenkei Róbertnek a kollégium megszervezését és lebonyolítását.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője a könyvbemutató kapcsán örömmel konstatálta, hogy sikerült egy átfogó képet alkotni a homokhátság és a Tisza völgyi táj lakóiról és az itt található természeti értékekről.

Azt is megtudhattuk a jeles eseményen, hogy az értékfeltáró munkában 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, 5 középiskola és civil szervezetek képviselői vettek részt.
Az alábbi települések életéről és hagyományairól gyűjtöttek adatokat a kollégium résztvevői:
Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld.

A sajtótájékoztató zárásaként pedig mindenki, aki szerepelt a könyv lapjain, átvehetett egy ajándék kötetet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 18. 13:04, szerda | Helyi

A magyarság őstörténete elevenedik meg a Kurultajon

Tízéves a magyarság közös ünnepe, a Kurultaj, amelyet 2008-ban rendeztek meg először, akkor egy hirtelen ötlet vezérelte összefogásként, valamint egy nemzeti ellenállási mozgalomként indult a rendezvény

2018. Július 18. 11:37, szerda | Helyi

10 pénzgyilkos szokás, amitől totális csőd lesz a családi nyaralás

Nyaralás közben sokan hajlamosak arra, hogy bővebbre engedjék a nadrágszíjat...

2018. Július 18. 11:26, szerda | Helyi

Platán, vadgesztenye és hársfák növényvédelmi permetezése

A Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a tisztelt lakosságot, hogy a platán, vadgesztenye, és hársfák növényvédelmi permetezésére 2018. augusztus 6. napján kerül sor.

2018. Július 18. 11:22, szerda | Helyi

Félegyházi Napok – kultúra és szórakozás a nyár végén

Feleleveníti a város az egykori, közkedvelt Félegyházi Napok hagyományát.