Városlista
2018. október 20, szombat - Vendel

Hírek

2017. December 03. 10:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

A Kunság I. Kollégium című alkotást sajtótájékoztató keretében mutatták be 2017. december 2-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Kunság legfőbb értékeinek szemléltető könyve DVD melléklettel a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja keretében valósult meg.

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy anno 15 évvel ezelőtt álmodta meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő szociológiai felmérést, melynek ez most a 20. állomása.

A tényleges munka 3 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor is 17 külhoni kollégium gyűjtötte össze az egy-egy tájegységben található magyar értékeket és egyúttal számba vette magukat az értékőrzőket, a hagyományápoló embereket is.

Ezekről önálló könyvek formájában mindig megjelentek hasonló kiadványok, de elérkezett a Kunság I. Kollégiumnak is az ideje.

- A hallgatóság soraiban helyet foglaló polgármesterek, értékfeltárók és mesteremberek mind nagyon közel állnak hozzá, több éves, évtizedes barátság köti őket össze – emelte ki Lezsák Sándor, majd megköszönte mindenkinek a kiadvány elkészítésében végzett munkáját, így munkatársának, Lenkei Róbertnek a kollégium megszervezését és lebonyolítását.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője a könyvbemutató kapcsán örömmel konstatálta, hogy sikerült egy átfogó képet alkotni a homokhátság és a Tisza völgyi táj lakóiról és az itt található természeti értékekről.

Azt is megtudhattuk a jeles eseményen, hogy az értékfeltáró munkában 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, 5 középiskola és civil szervezetek képviselői vettek részt.
Az alábbi települések életéről és hagyományairól gyűjtöttek adatokat a kollégium résztvevői:
Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld.

A sajtótájékoztató zárásaként pedig mindenki, aki szerepelt a könyv lapjain, átvehetett egy ajándék kötetet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 19. 20:42, péntek | Helyi

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

Csodálatos világba csöppenhet ezentúl mindenki, aki ellátogat a Szakmaközi Művelődési Házba a mai napon (október 19-én) megnyílt Aranyalma NépmesePontba.

2018. Október 19. 16:59, péntek | Helyi

Csontos Piroska Bács-Kiskun Megyei Príma Díj jelölt

A 2018-as év Bács-Kiskun Megyei Príma Díj jelöltjei között szerepel a kiskunfélegyházi születésű paralimpiai versenyző Csontos Piroska.

2018. Október 19. 13:09, péntek | Helyi

Őszi virágvásár

Őszi virágvásárt szervez a Móra Ferenc Művelődési Központ október 20-án, szombaton Kiskunfélegyházán, a Hattyúház előtti sétányon.

2018. Október 19. 13:00, péntek | Helyi

Decemberre elkészülhet a kecskeméti elkerülő

Néhány hónapon belül valószínűleg már közlekedhetünk a kecskeméti északi elkerülőút nyugati szakaszán.