Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Július 03. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Életveszélyes nagy melegben futni

Életveszélyes nagy melegben futni

A hőguta a legvalószínűbb.

A meleg éghajlaton rendezett hosszútávfutó-versenyeken a résztvevőket sokkal inkább fenyegeti a hőguta, mint a szívproblémák. Életveszélyes helyzetek inkább a hőség miatt következnek be.

Tízszer gyakoribb az életveszélyes hőguta, mint a hasonlóan kockázatos szívvel kapcsolatos problémák száma az olyan hosszútávfutó-versenyeken, amelyeket meleg klímájú helyeken rendeznek. Ezt állapította meg egy tanulmány, amely a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban jelent meg.
A kutatók ezzel többek között ahhoz a vitához is hozzá akarnak járulni, ami a verseny előtti egészségügyi felmérések kapcsán alakult ki. Így a részvétel előtti EKG-vizsgálatok jelentősége új perspektívába kerülhet - írja a Medical Xpress.

A sportolók hirtelen halála szempontjából ugyanis a legnagyobb veszély a meleg éghajlaton a hőguta. A hirtelen és váratlan halálokok között általában kettőt szoktak említeni, amikor hosszú távú versenyekről van szó. Az egyik az "aritmiás halál", amikor általában fiatal, látszólag egészséges emberek korábban nem észlelt szívbetegsége válik hirtelen végzetessé. A másik eset a hőgutáé. A tudósok most ugyancsak rámutatnak arra, hogy a tudományos közösség és a média is általában csak az egyikkel foglalkozik, vagyis a hirtelen szívhalállal.

Minthogy a hosszútávfutás, azaz a 10 kilométernél hosszabb távok lefutása egyre népszerűbbé válik, a kutatók most azt próbálták meghatározni, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hirtelen halálokok okozta esetek. A hőguta és a szívproblémák okozta életveszélyes helyzeteket hasonlították össze. Ilyennek minősítették az intenzív kórházi ellátásra vagy mesterséges lélegeztetésre szorulókét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: