Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Június 03. 10:55, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egyre kevesebb a véradó

Egyre kevesebb a véradó

A kizárólag vérplazmát adók száma folyamatosan növekszik, miközben a véradók száma meg csökken - írta pénteki számában a Magyar Idők.

Annak érdekében, hogy ne apadjon veszélyes szint alá az országban a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a véradók fokozatosan "kiöregszenek", átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb. Jákó Kinga úgy fogalmazott: mindent megpróbálnak, hogy megnyerjék az új nemzedékeket e nemes célnak. Nyaranta például rendszeresen kitelepülnek a véradásszervező Magyar Vöröskereszttel a különböző fesztiválokra, egyéb rendezvényekre. Év közben sem pihennek, legutóbb például Pécsett a 30Y zenekar tagjaival közösen szerveztek, most szombaton pedig az ország egyetemi városaiban, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett rendeznek VITÁL véradást, kifejezetten a fiataloknak - tette hozzá.

A főigazgató azt mondta, hogy a fiatalokból sem hiányzik az empátia és a segítőkészség, ezt bizonyítja az úgynevezett irányított véradások sikere, vagyis amikor vércsoport-azonosság esetén konkrét személynek adják a vért. A térítéses véradási formák azonban megváltoztatták a hajlandóságot: Szegeden egy év alatt mintegy 23 százalékkal csökkent a 18-23 éves új donorok száma, miután megnyílt a helyi plazmaközpont - közölte Jákó Kinga, aki szerint a térítésmentes véradási rendszeren ennek ellenére nem szabad, és a világ civilizált részén nem is terveznek változtatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.