Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Május 01. 19:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Égjen a zsír!

Égjen a zsír!

Ha a jóízű falatozások mozgásszegény életmóddal társulnak, előbb-utóbb szorítani kezd a szoknya meg a nadrág, s figyelmeztetően kilendül a mérleg mutatója is.

A súlytöbblet sokaknál hastájon mutatkozik. E zsírpárnák csökkentése nem lehet csupán hiúsági kérdés: ugyanis jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Mégis, hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Testünk zsírtároló képessége szinte korlátlan, egy év alatt akár 5 kilónyit is elraktározhatunk.

A súlygyarapodás oka egyszerű: több tápanyagot, vagyis több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit képesek vagyunk elégetni. Ezért a pluszkilóktól való megszabadulás menete is kézenfekvő: figyeljünk az étkezésre, fogyasszunk kevesebb kalóriát, mint a napi igényünk; ezenkívül kezdjünk el rendszeresen mozogni, ezáltal használjunk el naponta legalább még 300–500 kcal energiát.

Ha mindezt jól csináljuk, a szervezetünk a fellépő többletenergia-szükségletet a felhalmozott zsírtartalékból fedezi. Ehhez azonban két dologra van szüksége: elegendő időre és oxigénre.

A hatékony zsírégetéshez olyan mozgásformákat kell választanunk, ahol ez a két feltétel teljesül. Ilyenek az alacsony intenzitású aerob edzések, melyek lényege az egyenletes, monoton mozgás – például a lassú biciklizés, a tempós gyaloglás, a kitartó futás, kocogás, úszás. A lényeg, hogy megemelkedjen a pulzusunk és a légzésritmusunk, de vigyázat: nem kell nagyon hajtani!

Ha ugyanis annyira megemelkedik a pulzusszám, hogy már zihálunk, kapkodjuk a levegőt, a szervezetünk nem jut elegendő oxigénhez, s így már nem a zsírsejtek elégetéséből nyeri az energiát, hanem a szénhidráttartalékokhoz nyúl. E mozgásformák előnye, hogy nem túl megterhelők, ezért a jelentős túlsúlyt cipelők is elkezdhetik – természetesen az orvosukkal való konzultáció után.

Hátrányuk viszont, hogy meglehetősen időigényesek, hiszen a mozgás hetente legalább 3-4 alkalommal és minimum 45-60 percig javasolt, mert a szervezet aktivitási szintjének megemelkedéséhez, a zsírégetés megindulásához időre van szükség. Edzések után 20 percen belül érdemes fehérjeshaket fogyasztani, amely pótolja az elvesztett ásványi anyagokat, továbbá szénhidrát és cukor helyett fehérjével is feltölti a szervezetet.

Ha e könnyű sportok valamelyikét elkezdjük, fontos, hogy rendszeresen végezzük.

Amennyiben az aerob edzéseket megfelelő diétával és zsírégető hatású étrendkiegészítők fogyasztásával is megtámogatjuk, akkor záros határidőn belül megszabadulhatunk a derekunkat övező úszógumitól.

Címkék: zsír, zsírégetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok