Városlista
2019. február 15, péntek - Kolos

Hírek

2018. Július 11. 09:28, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Béremelés miatt drágulhat a kenyér

Béremelés miatt drágulhat a kenyér

A béremelések és a forint gyengélkedése okozhat 4-5 százalékos áremelkedést a sütőipari termékeknél a Petőfi Népe által megkérdezett szakemberek szerint.

A forint gyengülése a sütőipari termékek drágulását eredményezheti. Bár elegendő étkezési búza terem az idén is idehaza, a péktermékek jelentős részénél az adalékanyagok importja drágul. Ezt Lovas József, a tiszakécskei Fejedelmi Pékség ügyvezető igazgatója nyilatkozta a BAON.HU internetes hírportálnak. Az import anyagok aránya főként a korszerű táplálkozást elősegítő termékeknél jelentősebb. Az ilyen termékek mennyisége évről évre nő az értékesített áruk között.

– Emellett béremelés is várható a szektorukban, amely költségemelő tényező a kenyértől a kakaós csigáig bezárólag – mondta a szakember. – Egy pályakezdő fiatalnak nettó 900 forintot tudnak fizetni óránként, egy régebbi törzsgárdatag, aki a jobbak közé tartozik, 1200-1300 forintot is kereshet óránként.

Lovas József információi szerint a gabonatermesztők is árat emelnének, de ez a hír szinte minden aratás után felröppen.
– Az alapanyag-árváltozást alapvetően a világpiac befolyásolja idehaza – mondta az igazgató.

Cseh Barna, a kecskeméti tradicionális cseh kenyeret gyártó vállalkozás cégvezetője azt mondja, hogy a következő egy év során nem kizárt az 5 százalékos átlagos emelés. Előtte azonban elemzik, mit bírt el a vásárlóik pénztárcája. Véleménye szerint is a nagy arányú béremelés költségei lökik felfelé az árakat, amit a vásárló fog megfizetni. A fluktuációval kapcsolatban elmondta, hogy régi kipróbált kollégákkal dolgoznak, akik a szakmájukat szeretik, s nem állnak tovább.

– A beszállítók még kivárnak az emeléssel, ugyanakkor a központi béremelés hatással lehet a termékek árára – mondta Tamás Sándor, a kalocsai HídcooP Zrt. vezérigazgatója. – A kérdés az, hogyan is áll be a búza ára augusztusban, illetve az üzemanyagok ára miként is alakul. A pékeknél Kalocsa környékén is óriási gond a munkaerőhiány, a cégek egymástól csábítják az embereket. Az egyik cégtől a fő péket vitték el Bajára jobb fizetésért – tette hozzá a vezérigazgató.

Egy elemzés szerint a kenyér árának a 36 százalékát a munkabér és annak járulékai teszik ki. Ha a munkabér 20 százalékkal emelkedik, akkor legalább 7 százalékkal emelkedhet a kenyér ára. Azaz: egy 260 forintos kilós kenyér akár 18 forinttal kerülhet majd többe. Ha tartósan 400 forint felett marad a gázolaj ára, akkor az a szállítási költségeket is felfelé nyomja, s ez további drágító tényezőként épül be a termék árába.

Terem idén is elegendő jó minőségű étkezési gabona

– Kétfajta búza van. Eső előtti és eső utáni. Medárd napja óta szinte mindennap esik valahol az országban. Ez hátráltatja az aratást, de az országban bőven terem annyi jó minőségű étkezési búza, amennyi a következő aratásig kitart. Magyarország lakossága 1 millió tonna gabonát használ fel étkezésre, liszt és egyéb pékáru formájában. A most aratott búza 25–30 százaléka kiváló, egyharmada euro-, a maradék pedig takarmány minőségű búza lehet. Az árak felfelé mozognak, amelyeket nem a hazai, hanem a világpiac diktál – nyilatkozta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének a tiszteletbeli elnöke.

A termék kilója 50 forint körül alakul, a forint gyengülése jót tesz a felvásárlási áraknak. Információi szerint a magyar piacot befolyásoló Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem várható nagy termés az idén. A búzából készült termékek iránti kereslet a világpiacon egyre növekszik. Évről évre egyre többen fogyasztanak búzalisztből készült kenyeret, ez pedig alapvetően emeli a búza árát a jövőben.

Címkék: gabona, kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 15. 17:46, péntek | Helyi

Szerelmi kvízjátékon adtak számot tudásukról

A Házasság Hete rendezvénysorozat részeként Valentin-napi kvízjátékot rendezett a Petőfi Sándor Városi Könyvtár középiskolások részére.

2019. Február 15. 08:49, péntek | Helyi

Kábítószert rejtett a kabát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai heroingyanús anyagot találtak egy autóbusz csomagtartójába rejtett kabátba varrva.

2019. Február 14. 14:28, csütörtök | Helyi

Tapasztalat útján történő tanulás

2019. Február 14. 11:20, csütörtök | Helyi

Trabant, Wartburg és Barkas találkozó Kecskeméten

Idén is megrendezik a Trabant-Wartburg-Barkas találkozót Kecskeméten. A találkozót 2019. május 11-én, szombaton, az Auchan Áruház melletti területen tartják.