Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Június 08. 12:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Az Alapfokú Művészeti Iskola idén is elbűvöli közönségét

Az Alapfokú Művészeti Iskola idén is elbűvöli közönségét

Minden tanév végén bemutatásra kerülnek a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak legszínvonalasabb alkotásai az év végi képző- és iparművész kiállítás keretei között.

Idén június 7-től csodálhatják meg ezeket a káprázatosan szép alkotásokat a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Az ünnepélyes megnyitón Jankovszki Zoltánné, a Darvas József Általános Iskola igazgatója egy régi falusi igazgató – Ádám Jenő - szavait idézve jellemezte a művészet lényegét és szükségességét:
„A művészi szép és jó, gazdagságát elvetni vagy elveszni hagyni annyi, mint az életet ékességétől megfosztva, dísztelen szürkeségben élni. Áldásaiban részesedni joga van mindenkinek.„

Mi tehát a feladata egy művészeti iskolának? – tette fel a kérdést az igazgatónő, majd kifejtette, hogy tulajdonképpen mit jelent ez egy pedagógus szemszögéből megvizsgálva.

A Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola egy művészet oktatási intézmény, így alapvető feladata a tanulók harmonikus egyéniségének fejlesztése, a művészi kifejezőkészségének megalapozása, a tehetség fejlesztése, illetve felkészítése szakirányú továbbképzése. Feladata a nemzeti hagyományok ápolása, az európai és más kultúrák iránti nyitottság kialakítása. A művészet oktatás a fiatalok személyiség formálásának eszköze. Ennek megfelelően az ismeret átadás szintjét és módját, valamint a követelményeket mindenkor a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembe vételével kell meghatározni. A művészet oktatás során a tanulók élményszerűen tapasztalják meg a művészeti stílusok sajátos világát, a művészet megörökítő szerepét, az alkotás örömét. Mindezek eredményeképpen kialakul és fejlődik a tanulók esztétikai szemlélete, a művészeti alkotások iránti igénye.

Ebből a szemléletből, illetve minden egyes alkotó diák belső lelkivilágából, esztétikai érzékének kivetüléséből láthatunk káprázatosan szép műveket a megnyitott tárlaton, ahol a művészeti iskola minden egyes alkotói tanszakának munkája képviselteti magát. Így például a Darvas Iskolában működő, Maróti Antalné által vezetett fotófilm tanszak, valamint Zsibritáné Karsai Rita tanárnő vezetésével működő kézműves és kerámia tanszak is. Ezen kívül a Deák Ferenc utcai telephelyen Feketéné Pap Éva tanárnő által vezetett foglalkozásokon a fiatalok pompás tűzzománc tárgyai is megjelennek az alkotások között. Bugacon ugyanígy Feketéné Pap Éva tanárnő tűzzománcozást és kézművességet tanít, melyekből szintén látható ízelítő a tárlaton. Kecskemétről pedig - ahol két telepen is működik az intézmény - Bognár Éva és Szabó Zsuzsa tanárnők tanítványai hoztak bámulatos tűzzománc és kerámia alkotásokat.

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy a sokrétű kiállításon minden bizonnyal találunk a mi szempontunkból érdekes látnivalót. A színes és igéző alkotások közül talán több darab is van, ami mellett eltöprengünk, s nem is a szemünkkel, hanem a szívünkkel fogjuk látni, mint ahogy azt a készítője is tette, mikor kezei megformálták az anyagot, avagy megörökítették a pillanatot.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.