Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 19. 20:42, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Átadták a PG új 700 m2-es tornacsarnokát

Átadták a PG új 700 m2-es tornacsarnokát

A közel 500 millió forintos beruházás eredményeként megépült tornacsarnokot ma (szeptember 19-én) avatták és szentelték fel.

A Szent Benedek Gimnázium és Szakközépiskola PG tagintézményének 112 éve épült 200 m2-es tornatermétől 2017. április 18-án vettek búcsút az iskola tanárai és diákjai, valamint az ünnepségre meghívott vendégek. Tizenhét hónap elteltével pedig egy új, korszerű, 200 személyes lelátóval, sportparkettával, szabványos kosárlabdapályával, kiszolgáló helyiségekkel, eredményjelző táblával rendelkező 700 m2-es tornacsarnok emelkedett a helyébe.

Az átadási ünnepségen elsőként Rokolya Csaba, az intézmény igazgatója szólt a megjelentekhez:
Néhány évvel ezelőtt álmodtunk egy tornacsarnokot és gondolatainkban elültettük a valóság magját. Azt hiszem, ma már nyugodt szívvel mondhatom, hogy az álmunk valósággá vált, hiszen a magból kinőtt ez a csodálatos létesítmény. Évekkel ezelőtt gondoltunk egy merészet és fejünkbe vettük, hogy építünk egy kosárlabda csarnokot. Akkor ez egy lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Sok nehéz nap, hónap van mögöttünk, melyen közös összefogással sikerült felülkerekedni.

Az igazgató ünnepi beszédében megköszönte Csányi József polgármesternek és Kiskunfélegyháza Város Képviselőtestületének, hogy mind erkölcsileg, mind anyagilag segítették az álom valóra válását, az intézmény fenntartójának a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságának, hogy életképesnek ítélte a projektet és anyagilag, valamint munkával is támogatta a megvalósulást. Köszönetet mondott Titusz atyának az iskola főigazgatójának és Komáromi Móricz projektvezetőnek, hogy nem ismertek leküzdhetetlen akadályt a célhoz vezető úton. Elismerő szavakkal illette Szokolay Bélát és tervezőtársait lelkiismeretes munkájukért, melynek eredményeként egy olyan csarnokkal gazdagodhatott az iskola, mely megfelel a 21. század által támasztott igényeknek. Végül, de nem utolsósorban, hálával fordult az ELŐSZER KFt. ügyvezető igazgatójához Seres Józsefhez és megköszönte minden munkatársa, alvállalkozója munkáját, melyek segítségével az álom fizikailag megvalósulhatott, valamint az építkezés folyamatos ellenőrzését Terr Antalnak és munkatársainak.

Az igazgató beszédét követően Csányi József polgármester, az iskola egykori öregdiákja méltatta az új létesítményt:
Szeretett városunk Kiskunfélegyháza mindig is a magas színvonalú, kiemelkedő oktatásáról volt híres. Az itt dolgozó tanárok és diákok messzire vitték városunk és oktatási intézményeink jó hírnevét. Voltak ugyan nehezebb időszakok, amikor intézményeink is keresték helyüket az újonnan kialakuló rendszerben, de mára elmondhatjuk, hogy stabil alapokon állnak, melynek ékes példája a ma átadásra kerülő kosárlabda csarnok is. Hiszen csak azoknak van jövője, akik képesek felismerni az oktatásba vetett hit jelentőségét. Ma Kiskunfélegyházán elmondhatjuk: van jövőnk, hiszen az oktatás különböző szintjein és a város több pontján épülnek oktatási intézmények. Több mint 30 évvel ezelőtt volt hasonló fejlődés a városban, amikor elmondhatták elődeink: új óvoda épült, épülőben egy általános iskola és városunk egyik legrégebbi oktatási intézménye is komoly fejlődésen megy keresztül.

Az ünnepi beszédek sorát Hardi Gábor Titusz atya főigazgató zárta, aki azokról az időkről beszélt, amikor a Pannonhalmi Főapátság felvállalta az intézmény működtetését:
Azt ígértük, hogy jó gazdái leszünk az iskolának. Hatalmas öröm számomra, hogy öt év elteltével ekkora ünnepre gyűltünk össze. Az iskola életében az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése történt meg a tornacsarnok felépítésével. A mai ünnep nagyszerű példája annak, hogy mire vagyunk képesek, ha mindannyian összefogunk – mondta.

A nemzeti színű szalag átvágását megelőzően Hortobágyi T. Cirill főapát mondott áldást, majd szentelte fel az új létesítményt.

Az ünnepséget az iskola diákjai, Karinthy Frigyes „Tanár úr kérem” művének alapján készült, tornaórán játszódó jelenetével, zárásként pedig egy látványos gimnasztikai bemutatóval színesítették, mellyel az olimpiai játékokat idézték meg az ünneplők – közöttük a díszvendégként megjelent Zsivótzky Gyula (1968-as mexikói olimpia kalapácsvető bajnoka) - előtt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.