Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Június 25. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Átadták a Dobos Krisztina-díjakat

Átadták a Dobos Krisztina-díjakat

Három kistelepülésen dolgozó pedagógus vehette át a Dobos Krisztina-díjat Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől pénteken a félegyházi városházán rendezett ünnepség keretében.

A Lakitelek Népfőiskola által alapított díjat elsőként Takács Sándor Józsefné a kömpöci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára vehette át a honatyától - írja a BAON hírportál. A tanárnő 35 éve tanít megszakítás nélkül a kömpöci intézményben. A második kitüntetett Grafl Rezső volt, akik 38 éve tanít Kunszálláson a Tóth Pál Általános Iskolában. Az elismerést harmadikként Ártim János az ágasegyházi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója kapta. Mindhárman életművükkel érdemelték ki az elismerést. A díjátadón elhangzott, a kitüntetettek nem csak iskolájukban végeznek kiemelkedő munkát, hanem településükért, közösségükért is lelkiismeretesen dolgoznak.

Az ünnepségen Lezsák Sándor elmondta, megtisztelő feladat számára a Dobos Krisztina-díj átadása. Ugyanakkor azt is hozzátette, ez a nap azért is jeles, mert 149 esztendővel ezelőtt ezen a napon nyújtotta be Eötvös József közoktatásügyi miniszter az országgyűlésnek azt a törvényt, amely lehetővé tette az általános tankötelezettséget. Elindított egy olyan folyamatot, amely aztán Klebelsberg Kuno idejében a törvény kiteljesedését tette lehetővé. Ennek a folyamatnak volt nemzetpolitikai napszámosa Dobos Krisztina közoktatásügyért felelős helyettes államtitkár, aki az Antal-kormány ideje alatt irányította a közoktatási törvény kidolgozását. Ő erősítette fel azt a gondolatot, amit ma sem szabad elfeledni és a jövőben is érvényesíteni kell, hogy nevelés nélkül nincs iskola. Csonka iskola az, ahol csak oktatás van. A nevelés és az oktatás egysége az, amit a törvényben és a gyakorlatban megvalósított. A kisiskolák védelmezője, oltalmazója volt – mondta méltatásában Lezsák Sándor.

– A díj megalapításakor arra gondoltunk, hogy a három és fél éve elhunyt Dobos Krisztina életművét is megörökítendő díjjal fejezzük ki elismerésünket azoknak a pedagógusnak, aki a választókerületben az ő szellemisége jegyében dolgoznak, egész életművükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a megmaradható iskolák megmaradjanak – hangsúlyozta a politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok: