Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 25. 15:40, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Állampapír értékesítési pont nyílt Kiskunfélegyházán

Állampapír értékesítési pont nyílt Kiskunfélegyházán

A Magyar Államkincstár 25 új állampapír forgalmazási ponttal bővíti hálózatát annak érdekében, hogy ügyfelei részére egyre több helyen legyen elérhető.

Az értékesítési pontokon többek között Start- értékpapírszámlát is lehet majd nyitni, amelyre Babakötvényt „vásárolva” alapozhatják meg a szülők gyermekeik jövőjét.

Bács-Kiskun megyében ez idáig Kecskeméten és Baján nyílt lehetőség forgalmazási pont megnyitására, városunkban pedig a Petőfi tér 2. sz. alatt lévő Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban (6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 1.) lehet ezentúl hozzájutni az állampapírokhoz. Az értékesítési pont megnyitóján ma (január 25-én) Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke mutatta be városunk kormányhivatalának új tevékenységét.

A Magyar Államkincstár az elmúlt 2-3 évben azt a stratégiát követi a modern államkincstár koncepciójának megvalósításával kapcsolatosan, hogy minél több vidéki helyszínen tudjon értékesítési lehetőséget nyújtani állampapírokból. Mindezt annak érdekében teszi, hogy a lakossági befektetők minél könnyebben tudjanak ilyen típusú megtakarítási formához jutni, hiszen a magyar állampapír egy biztonságos befektetési forma. Mind a tőke, mind a kamatok vonatkozásában 100 %-os állami garancia van mögötte.

Az újonnan megalakult helyeken minden típusú állampapírt forgalmaznak, rövid és hosszú lejáratúakat egyaránt. Az államkincstár elnöke külön felhívta a figyelmet a Babakötvényre, mely speciális konstrukció, és csak a Magyar Államkincstár forgalmazói hálózatában lehet hozzájutni. Azért speciális, mert 42.500,-Ft-os állami támogatás, életkezdési támogatás jár hozzá, ezen túlmenően pedig az éves megtakarítások után 10%-os állami hozzájárulás, támogatás kapcsolódik hozzá (maximum 6.000,-Ft évente). Infláció felett 3%-os hozammal bír. A kedvezményezett 18. életévének betöltésekor mind lakástámogatás, mind pedig tanulmányi támogatásra is felhasználható. Ha például valaki 1.000,-Ft-tal tud havonta takarékoskodni, az a lejáratkor kb. 600.000,-Ft-tal lesz gazdagabb, ha 5.000,-Ft-ot tud félrerakni, akkor kb. 5.5 millió forinttal számolhat.

Dr. Dancsó József megemlítette még beszédében, hogy a hagyományos értékesítési mód jellemző az újonnan nyílt értékesítési pontokban is, de a modern eszközöket is igénybe lehet venni emellett nemcsak hétköznapokon, hanem hétvégéken is Interneten vagy akár okostelefonon is. Az is fontos szolgáltatása a Magyar Államkincstárnak, hogy ingyenesen vezeti az értékpapír számlákat. Megtudhattuk azt is, hogy jelenleg mintegy 825 milliárd forintos állományt kezel a Magyar Államkincstár, ami kb. negyede a lakosság kezében lévő állampapíroknak.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójától megtudhattuk, hogy az ő alapvető feladatuk, hogy biztosítsák az állam biztonságos finanszírozását. A mostani stratégiájuk kulcsa az, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a lakossági állampapír piacra. Ezeknél a befektetéseknél egyértelműen az látható, hogy bár a lejárati futamidő az átlagosnál általában rövidebb, de nagyon magas a megújítási arány. A lakosság stabil befektetői rétegnek számít, nem függ attól, hogy épp a nemzetközi hangulat hogyan változik. Ez egy nagyon jó kiegészítése annak, hogy minél biztonságosabb legyen az államadósság. Ha az állam pénzügyei rendben vannak, akkor a vállalkozások pénzügyei is biztosabb talajon állnak.

Dr. Havassy Sándor, a Bács- Bács-Kiskun megyei kormányhivatal igazgatója örömmel konstatálta az utóbbi időben zajló közigazgatás-történeti jelentőségű fejlődést, melynek nyomán kialakult a kormányablakok rendszere. Városunkban Csányi József polgármester hathatós közreműködésével Uniós forrásból és hazai forrásból kialakulhatott a kiskunfélegyházi Kormányablak 12+2 munkaállomással. A 21. századi követelményeknek megfelelő háttér és technika kialakítását követően nem okozott problémát a Magyar Államkincstár felkérése, miszerint értékesítési pontot szeretnének létrehozni városunk kormányablakában. Sőt ezen felül még egy belső tárgyaló megvalósítására is lehetőség nyílt, hogy az ügyfelek zavartalanul intézhessék pénzügyeiket.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere köszönettel vette a Magyar Kincstár felkérését az állampapír értékesítési pont megvalósítása kapcsán. Mint mondotta, ez az új lehetőség, mely most városunkban megteremtődik, nagyon fontos, ugyanis a Kormányhivatal, Járási Hivatal és az Önkormányzat hármasába belép a Magyar Államkincstár és egy olyan befektetési lehetőséget biztosít az embereknek, amibe a megtakarításuk 100%-ban biztosítva van.
A sajtótájékoztatót Fehérné dr. Holozsai Nóra, Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója zárta, majd ezt követően a megjelentek megtekintették a városunkban működő Kormányablakban megvalósuló állampapírok értékesítési pontját.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.