Városlista
2018. április 22, vasárnap - Csilla

Hírek

2017. November 09. 08:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ahol az emberek nem tudnak közel kerülni egymáshoz, ott Isten is távol marad

Ahol az emberek nem tudnak közel kerülni egymáshoz, ott Isten is távol marad

Szigorúan nyilvános… E címmel tartott előadást Rónaszéki Gábor az Sarlós Boldogasszony Templom plébánosa november 8-án az Ótemplom Közösségi Házában.

A cím szokatlan szópárt alkot. Leginkább azt halljuk mindenhol, hogy „szigorúan bizalmas”. Az előadás azonban olyan érdekességekre adott magyarázatot a hitvallás, a papság, a szerzetesek életével kapcsolatban, melyeket mi hétköznapi emberek úgy gondolnák, hogy bizalmas dolgok, pedig cseppet sem azok.

Például soha nem kérdezi meg senki azt sem, hogy miért helyezik át a papokat időnként, holott a hívek már megszokták az adott telepüésen, városban, avagy faluban. Nem kérdezzük, mert úgy gondoljuk ez nem tartozik ránk, vagy talán még az is megfordul a fejünkben, hogy semmi értelme az egésznek, csak a papság felsőbb rétegeinek „hóbortja”. Az érdekes előadáson erre is választ kaptak a megjelentek.

- Ha egy olyan papot helyeznek át, akivel nagyon elégedettek voltak az adott településen a hívek, akkor ez azért van, hogy másoknak is jusson eme jóságból. Avagy megközelíthetjük úgy is a dolgot, hogy nem minden embert tud megszólítani az adott plébános, de egy másik pap szavára talán rátalál az illető a hitre és általa megláthatja Isten végtelen jóságát – magyarázta Rónaszéki Gábor a népes számban megjelent érdeklődő közönségnek.

Emellett még sok-sok – általunk titoknak gondolt, de hírül sem az – érdekességről beszélt a plébános a szerzetesek és a papság életével kapcsolatban. Egy percig sem unatkozott, aki ellátogatott a nyirkos estén a közösségi házba, mert minden információt humorosan és saját tapasztalatait közkinccsé téve mondott el Rónaszéki Gábor, úgy a katonaság megéléséről, mint például egy végtelen hosszúságúnak tűnő éjféli miséről, melyen 16 évesen vett részt.

A sok információ mellett útmutatással is szolgált a plébános arra vonatkozóan, hogy miként élheti meg korunk embere leginkább a vallásosságot és Isten végtelen szeretetét. Sajnos napjainkban mindenki a másik emberrel van elfoglalva és nem saját boldogságát építi. Megvetően tekint a szomszédra, barátra, rokonra, aki nem gyakorolja olyan elmélyülten a vallást – nem jár minden vasárnap templomba, szentségimádásra stb.
Rónaszéki Gábor erre azt mondta, hogy: „Hagyni kell mindenkit a saját ütemében, a saját módján fejlődni. Nem szabad senkire rá erőltetni akaratunkat és elvárásunkat. Nem lehet senkit magunkkal rángatni a hit útján!” Inkább arra biztatott mindenkit, hogy éljen példamutatóan és találja meg saját lelki harmóniáját, ezzel tegye mások számára vonzóvá a vallásos élet mibenlétét. Szeressük embertársainkat és ne kritizáljuk. Fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen. Mert ahol az emberek nem tudnak közel kerülni egymáshoz, ott Isten is távol marad…

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Április 21. 14:00, szombat | Helyi

Megjelent az idei Tehetségbarát Önkormányzat Díj pályázati felhívása

Folyamatosan jelennek meg pályázatok, amivel a tehetséges diákokat segítik. Az Új Nemzedék Központ az önkormányzatokat támogatja azzal a céllal, hogy segítsék a tehetségeket.

2018. Április 21. 13:19, szombat | Helyi

Hét év után zárták le a petőfiszállási gyilkosság aktáját

A nyomozást befejezve vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei nyomozók.

2018. Április 21. 12:18, szombat | Helyi

Használjuk ki a jó időt, nem tart sokáig!

Napsütésés hétvégénk lesz, mindkét napon országszerte kifogástalan időjárással. Vasárnap már megjelennek felhők az égen, de komolyabb fordulatot csak a hétfő hoz, záporokkal és zivatarokkal.

2018. Április 21. 08:20, szombat | Helyi

A lovász szakma versenyén ismét túlerőben voltak a lányok

Mindössze 4 fiú szállt versenybe a 11 lánnyal szemben a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, melynek immáron harmadik alkalommal adott otthont a félegyházi mezőgazdasági iskola.